Tæt på verden: Fyrede syersker tager revanche

3. maj 2011
Dansk hjemmeside markedsfører undertøj lavet af thailandske syersker, der for to år siden blev fyret af undertøjsgiganten Triumph.

En flok fyrede thailandske syersker har taget revanche.

For to år siden var de blandt de næsten 4.000 tekstilmedarbejdere, som undertøjsgiganten Triumph fyrede i Thailands hovedstad Bangkok og på Filippinerne.

I dag syr 20 af de fyrede kvinder undertøj under navnet Try Arm, som sælges til halv pris i forhold til en Triump model, blandt andet i Danmark via internetshoppen Rent Tøj, der er specialiseret i bæredygtigt tøj fra u-landene.

”En stor virksomhed som Triumph kan tage brødet ud af munden på folk. Men de kan ikke fjerne deres evner. Det er rigtig smukt, at kvinderne prøver kræfter med det her,” siger indehaver af Rent Tøj, Margit Kjeldgaard til Fagbladet F3.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Tjener det samme

De 20 kvinder har organiseret sig i et produktionskooperativ, der ligger en halv times kørsel udenfor Bangkok. Her arbejder de sammen med to frivillige - en tolk og en webmaster - i en lille 4-etagers bygning.

På ugentlige møder beslutter kvinderne, hvorledes design, ordrer og arbejdsforhold skal organiseres.

Produktionen er stadig forholdsvis lille. På nuværende tidspunkt syr kvinderne ca. 200 stk. undertøj om dagen, som sælges på lokale markeder, gennem fagforeninger og en mindre del afsættes til kunder i Europa.

De tjener det samme (60 kr om dagen) som de gjorde på Triumph. Den store forskel er de gode arbejdsforhold.

Fyringen af de tusindvis af tekstilarbejdere i 2009 skabte stor vrede. I Bangkok blev 2.000 ud af 5.000 tekstilmedarbejdere på forskellige Triumph fabrikker fyret. På Filippinerne var tallet 1.660.

Det satte gang i store demonstrationer.

Stopper stærke fagforeninger

Ifølge organisationen Clean Clothes Campaign lukkede Triumph e afdelinger, hvor fagforeningerne stod stærkest. Og flyttede så produktionen op i det nordlige Thailand, hvor fagforeningerne stod svagere og lønningerne var billigere.

Gennem 8 måneder demonstrerede de fyrede kvinder - først foran deres tidligere fabrik, derefter foran det thailandske arbejdsministerium.

Ministeriet hjalp til sidst kvinderne til deres nuværende lokaler samt en række af deres symaskiner. Også 3F-klubben på Royal Copenhagen  støttede sidste år kvindernes initiativ med et bidrag på 10.000 kr. Resultatet er kooperativet Try Arm.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.