Fyrede LOsekretærer beholdt pensionen

27. jan 2010
Tilbage i 90erne fortsatte LO med at indbetale på pensioner til folk, der var sparet væk

"Jeg skulle jo sikre mig den tilsagnspension, jeg havde i LO."

Niels Jørgen Hilstrøm sætter sig veloplagt i vidneskranken, efter at han har været ovre og hilse på Tine Aurvig-Huggenberger.

Hilstrøm er klart tilpas med at have ordet og har alle papirerne klar i tasken.

Han er indkaldt som vidne, fordi han tilbage i 90'erne blev sparet bort i LO, og forlod LO før sin pension. Hilstrøm kom fra Dansk Metal, og da LO besluttede sig til at fyre en række medarbejdere og også reducere antallet af folkevalgte, pegede pilen på Hilstrøm og hans kollega, Erik Balle, som kom fra HK.

Ny trend - flere kvinder

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Der var jo kommet nogle nye holdninger i HK, og der var sådan en trend med, at man gerne ville have flere kvinder i den daglig ledelse," siger Hilstrøm, som havde uddannelse, bygge-og anlæg og Grønland som sine arbejdsområder.

Indtil slankekuren. Så blev han og Erik hentet 'hjem', som de siger i fagbevægelsen, til deres respektive forbund, men beholdt pensionen fra LO.

Fik ny pension

"Det var en ren forhandling," siger Hilstrøm, som blev sikret 290.000 kr. i årlig pension fra den dag, han fyldte 62 år. Han var kun ansat i 13 år, derfor fik han ikke det fulde beløb på 2/3 af lønnen.

"Jeg gik over i et andet job, uafhængigt af LO, og fastholdt min aftale med LO," siger Hilstrøm.

I Metal fik han en helt ny ordning, uafhængigt af pensionen fra LO. Og desuden fik han 300.000 kr. i fratrædelsesgodtgørelse fra LO.

Pensionen var for stor

Erik Balle, der gik tilbage til HK, beholdt også sin pension og fik oveni en ny pension, da han startede i HK. En 'almindelig' kapitalpension, men beløbet fra HK var så rigeligt, at det ramte loftet for, hvad man dengang måtte indbetale på kapitalpensioner.

"Resten fik jeg udbetalt i løn," fortalte Balle.

Både Erik Balle og Niels Jørgen Hilstrøm er fra sagsøger Tine Aurvig-Huggenbergers side eksempler på, at LO's tilsagnspension også gælder, selvom man forlader organisationen.

 

 

Striden om pensionen

Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, rapporterer løbende fra retssagen om Tine Aurvig-Huggenbergers pension.

Den tidligere næstformand i LO har stævnet LO og krævet, at LO indbetaler pension til hende frem til hun fylder 62 år.

Tine Aurvig-Huggenberger blev tillidsvalgt i LO i 1995 og fik her tilkendt en såkaldt tilsagnspension. Udover sin almindelige pension. Tilsagnspensionen betyder, at man ved pensionering oppebærer 2/3 af den løn, man havde som f.eks. næstformand. Et samlet beløb for Tine Aurvig-Huggenberger på mellem 6 og 8 mio. kr.

Stridens kerne er: Skal Tine Aurvig-Huggenberger stadig have disse penge udbetalt, selvom hun stoppede i LO i 2007, da hun tabte kampen om formandsposten.

I pensionsterminologi er det ordet 'afgang", der er stridens kerne: Betyder "afgang", som er det, der udløbser pensionen, afgang til pension eller kan det også betyde "afgang" til andet arbejde.

Tine Aurvig-Huggenberger var 44 år, da hun forlod LO. Vinder hun retssagen, skal LO udbetale pension til hende i 18.

Tine Aurvig-Huggenberger kræver, at hun, når hun fylder 62 år, får 2/3 af det, en LO- næstformand får på det tidspunkt. Alternativt kræver hun, at hun får 2/3 af den løn, en LO-formand fik i oktober 2008. Og er retten ikke enig idet, er tredje krav et beløb på mellem 2,2 mio. kr. og 3,9 mio. kr. indsat på Tine Aurvig-Huggenbergers pension.

LO kræver frifindelse og har som påstand, at tilsagnet kun gælder, når man går direkte på pension fra LO.