Fyrede Lindøarbejdere gider ikke kurser

13. apr 2010
Kurser i opsigelsesperioden er spild af tid, raser fyrede værftsarbejdere.

De værftsarbejdere, der tirsdag formiddag blev fyret, bliver automatisk sendt på kursus for at blive klædt på til at søge nye job.

Men det er den rene spild af tid, mener en række fyrede, som Avisen.dk har talt med.

Jan Lautsen er én af dem. Han er ufaglært værftsarbejder på Lindøværftet. Og efter næsten 25 år på værftet havde han i dag en fyreseddel med sig hjem.

Frivillig tvang

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Han var forud for fyringen i dag tirsdag blevet sendt på en række kurser og vidste derfor udmærket, hvad dagen ville bringe.

I opsigelsesperioden, som varer 70 dage, skal han dagligt møde på kurser fra kl. 8 til 16, der blandt andet indebærer dansk-, engelsk- og it-undervisning. Kurser, han vel at mærke allerede har gennemført.

”Det er frivillig tvang, og vi gider ikke de samme kurser igen,” slår han fast.

”Jo mere tid, vi bruger på det, jo mindre tid er der til reel uddannelse - og til at komme i gang med at søge noget andet arbejde,” siger han.

En billig omgang

Også værftsarbejder Søren Mogensen kritiserer kurserne.

”Jeg synes, det er en billig omgang for værftet. Det lyder så godt, men der er ikke noget ordentligt udvalg – vi bliver sendt på kurser, vi ikke kan bruge til noget.”

Ledelsen: Vi har været gavmilde

Direktør Steen Schougaard Christensen ønsker ikke at kommentere den enkelte sag, men siger:

"Generelt kan jeg sige, vi har sendt 130 medarbejdere på efteruddannelse op til et halvt år med fuld løn. 
Det har også været en medvirkende årsag til at skyde første fyringsrunde fra januar-februar til april måned. Og tager man det med i perspektivet, så er denne efteruddannelse, som i øvrigt er rost af de fleste medarbejdere, en fantastisk løsning," forklarer direktøren og fortsætter.

"Jeg må sige, man finder ikke mange virksomheder, som kan tilbyde dere medarbejdere et halvt års efteruddanelse med fuld løn.


Så I har været mere gavmilde, end I burde have været?
"Nej, ikke mere end vi burde have været, men vi har ydet mere, end vi har været forpligtet til. Vi har ydet det mere med glæde, fordi vi dermed har kunne udskyde en fyringsrunde.

 

Lindø lukker

 

I dag bliver 360 værftsarbejdere fyret - alt fra klejnsmede til svejsere og kantinemedarbejdere.

 

Det er årets første store fyringsrunde på Lindøværftet, Danmarks sidste store skibsværft. Avisen.dk er til stede og rapporterer løbende.

Skibsværftet lukker for altid. Sidst på efteråret vil blot 500 af de nuværende 2000 ansatte være tilbage. I 2012 ingen.

Medregnet underleverandører vil lukningen ramme op til 8000 arbejdspladser.

Det 51 år gamle værft (officielt kaldet Odense Staalskibsværft) har siden 2003 haft årlige underskud på i alt 5,5 mia. kroner. Med et statslån på 2,6 mia. flytter ejer A.P. Møller-Mærsk nu skibsproduktionen fra Nordfyn til Asien.

De tomme bygninger bliver forsøgt lejet ud. Der er aftale med skibsreparatørerne Fayard, som medbringer cirka 400 ansatte fra Fredericia, og vindmøllefirmaet Skykon, der vil oprette omkring 200 arbejdspladser.