Dette smukke billede af fuldmånen er taget i Aalborg natten til søndag den 3. december 2017. Foto: Henning Bagger/Scanpix (arkiv)

Mystisk fænomen: Politiet kimet ned af mærkelige opkald

15. aug 2019, 18:03
Folk opfører sig besynderligt, når det er fuldmåne. Det oplevede Københavns Politi natten til torsdag.

" ... og enkelte 'fuldmåneopkald'. Det slår aldrig fejl. Vi kan mærke på opkaldene når månen er fuld".

Sådan skriver Københavns Politi torsdag, da solen har sendt fuldmånen på flugt den næste lille måneds tid.

LÆS OGSÅ: Billettjek gik helt galt: Kontrollør sigtet for vold mod tiårig dreng

Men hvad er det lige, lovens lange arm mener med "fuldmåneopkald" og "Vi kan mærke på opkaldene, når månen er fuld".

Det har politiet umiddelbart ikke tid til at svare på, fortæller den flinke mand på Københavns Politis pressetelefon.

Politiet er presset af mere alvorlige sager, så det er også i orden.

LÆS OGSÅ: Rigmand ude med riven: - Tissekone-show

I stedet kan kan man ty til internettet, og her finder man hurtigt en artikel fra 2003, som giver et godt svar på det mystiske opslag.

Med 16 år på bagen er artiklen i Jyllands-Posten også et vidnesbyrd om, at "fuldmåneopkald" ikke er i nærheden af, at være et nyt begreb hos politiet.

Pressemanden hos Københavns Politi nåede da også at sige, at det er et "kuriosom" og at "der er flere opkald til centralen når det er fuldmåneopkald", inden han holdt en nærmere definition ud i strakt arm med et "jeg vil se, om jeg kan få en til at ringe til dig, men der går nok nogle timer ...". 

LÆS OGSÅ: Populær TV2-vært raser: "Køb ikke det lort!"

Månen er skyld i meget

Månens vandring har gennem tiden fået skyld for meget, og videnskaben har i visse tilfælde erkendt, at den påvirker både mennesker og dyr.

Den får således skyld for meget - blandt andet, at politiets telefoner kimer oftere, når det er fuldmåne.

I Jyllands-Postens artikel fra 2003 siger politiassistent Flemming Kim Pedersen fra Københavns Politi følgende:

- Jeg har flere gange bemærket, at folk opfører sig mere besynderligt, end de plejer, når det er fuldmåne. De opfører sig mere fjollet, og der sker flere ting, som politiet skal blandes ind i. Der er mere uro og mere summen.

Det bakker kollegaen Dan Homann, der i 2003 har titlen vicepolitikommissær hos Århus Politi, ham op i:

- Der er sgu noget om det! Nogle gange, når vi har haft frygtelig travlt, har vi bagefter opdaget, at det har været fuldmåne! De fleste politifolk ved, at det forholder sig sådan, og det er alt muligt, der sker ekstra af ved fuldmåne, Dan Homann.

Selvom politifolkene altså mærker det på egen krop både i 2003 og igen natten til denne torsdag 16 år senere, så afviser videnskaben politimændene.

I Jyllands-Postens artikler står der nemlig, at "forskere har undersøgt sammenhængene mellem fuldmånen og blandt andet arrestationer, opkald til politistationen og vold mellem indsatte i fængsler. På ingen af områderne viste tallene, at månens faser havde indflydelse på, hvor travlt politiet havde".

Helt præcist, hvad nattens vagthavende hos Købehavns Politi oplevede er det kun politiet, der ved. Men vagthavende sover sikkert roligt efter en lang fuldmåne-nat med travlhed ved telefonen.

Fakta om månen

En månemåned varer omkring 29,531 dage (29 dage 12 timer 44 minutter og 2,9 sekunder), hvorfor fuldmånen ses enten den 14. eller 15. dag ifølge de kalendere, som har månedens begyndelse ved nymåne. I alle tilfælde kan perioden mellem to forekomster af fuldmåne være enten 29 eller 30 dage.

LÆS OGSÅ: Raser over restaurant: "Forpulede lorte-mennesker"