Fuck de ledige: Firmaer jagter folk med job

19. apr 2013, 11:10
Virksomheder jagter i endnu højere grad medarbejdere, som allerede har job. Oplæring er nemlig dyrt i krisetider.

160.000 danskere står i kø til et arbejde. Alligevel jagter arbejdsgiverne ivrigt dem, der allerede er i job.

Finanskrisen har skærpet virksomhedernes smag for at ansætte medarbejdere, der kommer direkte fra et andet arbejde. Virksomheder er nemlig i stigende grad blevet opmærksomme på, at det er dyrt at oplære nyansatte.

Det fortæller flere rekrutteringsbureauer og firmaer med forstand på rekruttering til Avisen.dk.

"Virksomhederne vil have medarbejdere, som kan gå direkte i gang og ikke behøver meget oplæring. Og det er dem, der i forvejen er i et lignende job. Mange arbejdsløse er simpelthen ikke kvalificerede nok," siger Michael Lazik, der er nordisk direktør for firmaet Lumesse, som forhandler rekrutteringsløsninger.

"De bedste er allerede i job"

Samtidig har den teknologiske udvikling gjort det nemmere for virksomhederne at gafle ikke-ledige kandidater med alternative metoder.

"Der er en øget efterspørgsel på at rekruttere medarbejdere, der allerede er i job. Der er jo en årsag til, at de stadig er i job, nemlig at de gør det godt," siger Nicolas Zangenberg.

Han ejer rekrutteringsfirmaet Conscribo, som blandt andet tilbyder arbejdsgivere at finde medarbejdere via kampagner på Facebook og LinkedIn.

Flere rekrutteringsbureauer reklamerer direkte med, at de tilbyder at skaffe kontakt til personer, som i forvejen har job, da de er mere attraktive kandidater end dem i ansøgningsbunkerne.

"På jobdatabaserne finder du primært den aktive kandidat og ikke den passive, som tit kan være langt mere interessant, nemlig personen, som er i job. Personen, som er langt mere loyal, og som lederen ikke har fyret, fordi medarbejderen skaber værdi for virksomheden," står der for eksempel på Conscribos hjemmeside.

På rov hos konkurrenterne

Fagforeningerne genkender billedet af, at arbejdsgiverne overser ledighedskøen og i stedet går på rov hos konkurrenterne.

"Mange arbejdspladser foretrækker en plug-and-play-løsning, altså en medarbejder, som kan glide ind og fungere fra start. Der er kommet højere krav til, at medarbejdere skal matche firmaets ønsker hundrede procent, men det er ikke altid muligt. Virksomhederne burde give dem, der kræver lidt oplæring, en chance," siger Jens Mølbach, sekretariatschef for fagforbundet AC.

Samme erfaring har Mette Knudsen, rådgivningschef i fagforeningen Djøf.

"Arbejdsgivere kan vælge og vrage, og dem i job fremstår tit mere attraktive," siger Mette Knudsen.

Ledighedsprocenten for Djøf'ere er generelt lav, men der er stor forskel på, hvor svært det er for dem at finde job, tilføjer hun. Nemmest er det, hvis man har job i forvejen, og på andenpladsen ligger de nyuddannede med erfaring fra relevant studiejob. Har man derimod gået ledig i noget tid, er man dårligst stillet.

"Det er klart sværest at finde job, når man først er røget uden for, og det er helt klart blevet sværere de seneste par år," siger Mette Knudsen.

"De snyder sig selv"

Det vækker kritik blandt arbejdsløse, at virksomheder slås om de samme medarbejdere i stedet for at give ledige en chance.

"Det er en fordom, at ledige er mindre begavede eller mindre kvalificerede. Ledighed kan ramme enhver, og de fleste af os kender jo folk uden arbejde, som er lige så kvalificerede som alle mulige andre," siger Simon Bauer fra de arbejdsløses talerør, Projekt Respekt.

Han opfordrer virksomhederne til at droppe den tankegang.

"Selvfølgelig har de ret til at ansætte hvem de vil, men de risikerer jo at snyde sig selv for nogle virkeligt kvalificerede medarbejdere, som tilfældigvis går ledige."

Dansk Erhverv kan ikke genkende, at ledige ansøgere bliver forbigået.

"Det er ikke noget, jeg har hørt. Generelt vil jeg opfordre arbejdsgiverne til at ansætte efter kvalifikationer, og en ledig kan sagtens være kvalificeret," siger Britt Bargfeldt, chefkonsulent i HR og Ledelse for Dansk Erhverv.