Frygter britiske tilstande i Danmark

23. feb 2011
Tænketanken Cevea vil sammen med fagbevægelsen presse politikerne yderligere i ulighedsdebatten.

Tænketanken Cevea frygter britiske tilstande i Danmark, hvis der ikke gøres op med den stigende ulighed.

Det siger Cevea's direktør, Jens Jonathan Steen, til Avisen.dk efter tænketankens konference om ulighed onsdag. På konferencen deltog både politikere, debattører og fagforeningsfolk.

Synspunktet blev bakket op af den anerkendte æresprofessor fra University of London, Richard Wilkinson, som mener, at stigende ulighed truer de grundlæggende værdier i velfærdssamfundet.

Thatcher knækkede fagbevægelsen

I England, hvor uligheden er markant større end i Danmark, startede det hele i 1980'erne, hvor den konservative Margaret Thatcher sad med regeringsmagten.

"Fagbevægelsen blev svækket at Thatcher - og det er vigtigt at forstå, at det kom til at betyde meget for uligheden i England, for en stærk fagbevægelse er et godt våben mod ulighed. Det er et stort problem i England," siger Richard Wilkinson.

Det samme mener Ceveas direktør, Jens Jonathan Steen, kan blive gældende i Danmark.

Fagbevægelsen har muligheden

"I England og store dele af Centraleuropa er der stor ulighed i
henhold til arbejdsmarkedet. Det er der endnu ikke i Danmark, men vi
skal være opmærksomme på det," siger Jens Jonathan Steen.

Derfor vil han for alt i verden undgå det britiske scenarie, hvor regeringen væltede fagbevægelsen.

"Fagbevægelsen i Danmark har fat i den lange ende. Det er dem, der har den største forståelse for stigende ulighed, og det er dem, der skal være med til at presse politikerne yderligere," siger Jens Jonathan Steen.

LO: Aktuelt og nødvendigt

LO er også parat til at lave oprør mod den stigende ulighed.

"Der er behov for en massiv indsats i Danmark for at stoppe den stigende ulighed, vi har været vidne til de sidste mange år," siger Harald Børsting, formand i LO, onsdag i en pressemeddelse.

Han skyder endnu en gang med skarpt efter regeringens politik de seneste år.

"Regeringen har svigtet de svageste grupper i det danske samfund. Den har ikke formået at skabe de nødvendige rammer for at bryde den negative social arv," siger Børsting.

Det er noget pjat

På dagens topmøde deltog debatredaktør fra Børsen, Christopher Arzrouni, også. Han har tidligere været personlig rådgiver for dav. socialminister Eva Kjer Hansen, (V), som skabte stor debat, da hun hævdede, at ulighed var godt. Hun måtte trække ordene i sig efter kritik fra regerings-chefen, tidl. statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Det gør Arzrouni ikke:

"Denne debat er noget pjat. Vi er ulige på alle mulige måder, men det
er bestemt godt, at der er nogen, der tjener mere end andre," siger
Christoffer Arzrouni.