Frygt for sammenstød i Ungdomshuset

12. aug 2008
Københavns Politi meddelte i går til unge fra Venstre og Konservative, at de ikke kunne garantere for deres sikkerhed, hvis ungdomspolitikerne deltog i Ungdomshusets mandagsmøde.

En gruppe af borgerlige ungdomspolitikere havde i går, mandag, planlagt at møde op til et mandagsmøde i det nye Ungdomshuset på Dortheasvej i Københavns nordvestkvarter.

Men efter rygter om en sms-kæde blandt brugere af Ungdomshuset for at mobilisere folk, måtte Københavns Politi i går eftermiddags meddele, at de ikke kunne stå inde for de unge politikeres sikkerhed, og aktionen blev derfor aflyst. Det skriver jp.dk.

- Vi kunne ikke garantere, at de ville slippe uden skrammer. Sådan er det, når en gruppe tropper op hos en anden gruppe, der muligvis ville se et fremmøde som en provokation. Vi ved ikke, hvordan brugerne af Ungdomshuset ville reagere, og det fortalte vi VU'erne og KU'erne, forklarer den centrale vagtleder hos Københavns Politi Hans Erik Raben til jp.dk.

- Der er risici, hvis man bevæger sig derud, og vi kan ikke stille sikkerhed for, at der ikke vil ske noget. De var enige i vores vurdering og valgte så at aflyse aktionen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Planlagt aktion

De unge fra Venstre og Konservativ Ungdom havde i en uge planlagt, at de ville deltage i mandagsmødet, men formanden for Konservativ Ungdom, Rune Kristensen, afviser over for jp.dk , at de unge borgerlige gjorde det for at provokere og stille krav om, at alle har lige adgang til huset:

- Det har aldrig været meningen at skabe en konfrontation eller puste os op. Vi ville gerne have efterprøvet om kontrakten med kommunen reelt overholdes og så forsøge at komme i dialog med brugerne af Ungdomshuset, lyder det fra Rune Kristensen, som tilføjer:

- Men når vi erfarer, at folk er mødt op ved huset med kasteskyts og våben, har vi ikke andre muligheder en at trække os.

Pres på Ungdomshuset

Sagen lægger pres på den aftale, der i sin tid blev indgået om Ungdomshuset på Dortheavej.

For at Københavns Kommune og Fonden Jagtvej 69 kunne indgå en lovlig aftale om et nyt ungdomshus, skulle der i aftalen indgå en formulering om, at der er fri adgang for alle unge i København. Ellers ville det være ulovligt for kommunen at yde støtte til det nye ungdomshus.

Fordi man ikke har kunnet garantere for de borgerlige ungdomspolitikeres sikkerhed, hvis de dukkede op i huset, er spørgsmålet nu, om kontrakten reelt er overholdt?

I første omgang er det Fonden Jagtvej 69, repræsenteret ved advokat Knud Foldschack, der skal sikre, at betingelserne er opfyldt. Ifølge aftalen kan den opsiges, hvis de unge ikke overholder betingelserne.

Derfor er der nu også et vist pres på kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), idet det er hendes forvaltning, der skal sørge for, at aftalen overholdes. Politisk er hun imod Ungdomshuset, men hun har samtidig et politisk flertal i byrådet imod sig.

faktaboks