Trine_kvadrat1-medium_32
Trine Birkerod har 1.500 kroner at leve for, hvis det ikke var, fordi hun brugte af sin opsparing. Foto: Privat

Frustreret frisør: 'Hvorfor er politikerne nyklippede'?

24. feb 2021, 18:31
Trine Birkerod har levet uden indtægt i over to måneder. Efter udmeldingen i dag fra regeringen, går der yderligere fem uger, før hun kan åbne sin frisørsalon. Hun er vred over, at de liberale erhverv ikke er en del af ekspertgruppens udregninger.

I over to måneder har Trine Birkerod ikke haft en eneste kunde i frisørstolen. Og efter planen kommer det ikke til at ske før d. 6. april. Det var udmeldingen, da regeringen i dag holdt pressemøde om genåbningsplanen.

LÆS OGSÅ: Vred formand: 'Man har stavnsbundet frisørerne'

- Det er ved at trække tænder ud. Det bliver over tre måneder uden nogen indtægt overhovedet, siger Trine Birkerod, der ejer frisør Mae West i Fredericia med tre ansatte.

Frisøren, hvis salon har været tvangslukket siden d. 21. december, var dog ikke overrasket over udmeldingen, om at de ikke åbne på mandag.

- Jeg havde det på fornemmelsen. Vi er nabokommune til Kolding, der har det højeste antal smittede i landet. Men jeg havde da alligevel håbet på, at det kunne lade sig gøre. Som frisør har du en-til-en-kontakt med kunderne, og vi er meget omhyggelige med hygiejnen. Samtidig har vi meget nemmere ved at smitteopsporer end detailbranchen, fordi vi har kontaktoplysninger på alle vores kunder.  

Genåbningsplanen er lavet på baggrund af beregninger fra en ekspertgruppe. Ifølge formanden for de selvstændige frisører, Connie Mikkelsen, har de liberale erhverv slet ikke været med i beregningerne.

- Det er et kæmpe problem. De skal regne på det hele. Jeg forstår godt vigtigheden af, at børn og unge kommer tilbage i skole. Jeg kan mærke på begge mine niecer, at de trænger til at komme tilbage. Men hvis jeg kigger egoistisk på det, så er det noget forbandet svineri, at man ikke også har regnet på liberale erhverv. Der er mange frisører, der er enkelt-forsøger og dermed meget udsatte.

Den 47-årige frisør har taget imod lønkompensationsordningen, så hendes ansatte kan få løn. Til gengæld har hun ikke mere end 1.500 kroner til sig selv om måneden, hvis det ikke var, fordi hun havde penge på kistebunden.

Nu er politikerne helt nyklippede og viser netop ikke samfundssind, selvom det er dem, der udstikker reglerne
Trine Birkerod, selvstændig frisør

- Jeg lever af den opsparing, som jeg egentlig skulle have brugt til min pension. Den har taget mig ti år at spare sammen til, og nu skal jeg bruge yderligere ti år på at lave en ny opsparing. Så selvom det er ærgerligt, så kan jeg sagtens klare mig. Der er mange frisører, der har det værre end mig. Derfor er det også vigtigt, at vi er solidariske i branchen.

Det mener Trine Birkerod ikke, at alle har været i krisen.

- Der er en del, der tager rundt og hjemmeklipper. Det kunne jeg ikke finde på. Smitten er størst i private hjem. Jeg hørte om en hjemmefrisør fra Middelfart, der var smittet, og som havde været på besøg hos 70 kunder. Jeg kan forstå, at nogle frisører gør det af nød, men jeg synes faktisk, at det er egoistisk af kunderne.  

- Det er irriterer mig også, at alle politikerne står og er helt nyklippede til pressemødet i dag. Jeg elskede, da Pernille Rosenkrantz-Theil (undervisningsminister (S) red.) til nytår fortalte, at hun selv havde forsøgt at dække sin udvoksning med hårfarve. Nu er politikerne helt nyklippede og viser netop ikke samfundssind, selvom det er dem, der udstikker reglerne.

Selvom det har været to måneder uden kunder, har Trine Birkerod ikke kedet sig. I starten brugte hun og hendes personale tid på at ringe alle kunderne op og aflyse deres tider. Derudover skal salonens sociale medier opdateres, og så skal personalet også plejes.

LÆS OGSÅ: Frisøren Trine er lettet: 'Men jeg tager ikke imod kunder endnu'

- Vi har gået nogle ture sammen, og så vinterbader jeg om morgenen med en af de ansatte. Jeg forsøger at holde gejsten oppe hos dem og hos mig selv for den sags skyld. Det kan være et kæmpe arbejde. Men jeg er gudskelov typen, der ser glasset halvt fyldt.