Tæt på verden: Fru Mubarak returnerer millioner og går fri

21. maj 2011
Hr. og fru Mubarak er begge på hospital. Hele familien undersøges for korruption. Svært at finde diktatorers penge.

Fru Mubarak, 70, er på hospitalet for at komme sig efter et panikanfald med hjerteproblemer, da hun forleden blev konfronteret med diverse mistanker imod hende.

Suzanne Mubarak besvimede og blev indlagt. Hun beskyldes for at have tilranet sig velstand ulovligt og er blevet forhørt om sin bankkonto, hvor der står over tre millioner dollars.

Men for at undgå yderligere problemer har Egyptens tidligere førstedame Suzanne Mubarak indgået forlig med myndighederne. De har nu fuldmagt til at hæve pengene samt overtager en kostbar villa.

Forliget mellem de to parter betyder, at sagen nu er uinteressant.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I henhold til egyptisk lov slipper folk, der anklaget for korruption og tilbageleverer pengene for yderligere undersøgelser.

Fru Mubarak er nu løsladt mod kaution. Andre forventes at følge samme procedure.

Hosni Mubarak fængslet

Tidligere præsident Hosni Mubarak, 83, er fortsat varetægtsfængslet og opholder sig på et militærhospital efter et hjerteanfald, da man kundgjorde mistanker imod ham. Han trak sig som præsident den 11. februar.

Mistankerne, der undersøges af myndighederne lige nu, kan føre til formelle anklager om korruption og om at have beordret nedskydning af demonstranter. En dom for det kan medføre dødsstraf i Egypten.

Flere end 20 ministre i Mubaraks regering og nærtstående forretningsfolk er blevet arresteret efter regimets fald. En enkelt dom er faldet. En tidligere indenrigsminister fik 12 års fængsel for hvidvaskning af penge og profitmageri.

[pagebreak]Mistanke om formuer

Ihærdige rygter har cirkuleret siden omvæltningen i vinter om familien Mubaraks formue. Tal helt op til 80 milliarder dollars er omtalt. Meget få detaljer er sluppet ud om undersøgelserne.

Det nye militærstyre har fundet en konto i Egypten under Hosni Mubaraks kontrol, der indeholdt 145 millioner dollars. Myndighederne i Svejts har indefrosset næsten en halv milliard dollars, der er forbundet til Mubarak familien.


Også Mubaraks to sønner og deres hustruer er tilbageholdt i Egypten og har forbud imod at forlade landet. Suzanne Mubarak menes at være drivkraften bag det stærkt upopulære forsøg på at få sønnen Gamal placeret som landets næste præsident.

Den egyptiske avis El-Shorouk havde mandag nyheden om, at Hosni Mubarak ville offentliggøre et radiobudskab, hvor han lover at opgive al sin ejendom mod at hans familie kan undgå en retssag.

Demonstranternes ledere advarer om, at alt vil eksplodere igen, hvis  de skyldige får mulighed for at gå fri fro straf.

Ikke let at finde penge

Det egyptiske medie Ahram Online beskriver tidligere forsøg på at finde de påståede milliarder fra faldne diktatorer. Beviser kan være svære at komme til, som da Svejts og 10 andre europæiske lande i 2009 måtte frigive DR Congos Mobutu Sese Sekos konti.

Påstanden om Mubaraks 40-70 milliarder dollars stammer fra den britiske avis Guardian og amerikanske ABC News. Pengene er ikke fundet, så vidt vides. Store beløb skulle også være havnet hos sønnerne Alaa og Gamal.

Ahram Online skriver, at Haitis Jean Claude Duvalier blev beskyldt for at hugge 900 millioner dollars, men man fandt ”kun” seks. Man indefrøs 23 millioner dollars i Saddam Husseins navn, men han var beskyldt for at have taget 40 milliarder. Svejts har også indefrosset midler tilhørende Tunesiens Ben Ali, Elfenbenskystens Gbagbo og Libyens Gadaffi.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.