Frokostpausen i fare

26. dec 2009
Mere end hver tredje springer frokosten over, og fire ud af ti spiser, mens de arbejder.

Der bliver stedse mere stille i kantinerne rundt om på de danske arbejdspladser. Næsten halvdelen af danskerne oplever, at de skal løbe hurtigere på jobbet, og det får flere til at droppe frokostpausen.

”Frokostpausen kan være under afvikling,” siger adjunkt Michael Pedersen fra Institut for ledelse, politik og filosofi på Copenhagen Business School.

I en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk, svarer 41,7, procent, at de har fået mere tralvt på arbejde. Mere end hver tredje oplyser, at de har sprunget frokosten over inden for den seneste måned, fordi de havde for travlt til at spise. 40 procent svarer, at de har spist frokosten ved skrivebordet.

Travlhed er den enkeltes problem

”Det interessante er, at mange gør det af sig selv. Det er ikke nødvendigvis cheferne, der siger, at medarbejderne skal springe frokosten over,” siger Michael Pedersen

Ifølge Michael Petersen kan det ses som en generel udvikling, hvor travlhed på arbejdet i højere grad ses som den enkeltes problem. Jo mere den enkelte medarbejder selv skal tilrettelægge arbejdet, jo oftere vil man være fristet til at springe pauserne over.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Men det er en rigtig dårlig ide at droppe frokostpausen for at arbejde i stedet.

Tid til andet end arbejde

”Det er vigtigt at huske på, at pausen er produktiv,” siger Michael Pedersen.

Hvis samarbejdet skal fungere på arbejdspladsen, er det nemlig meget vigtigt, at der er tid og plads til at pleje forbindelserne med kollegerne - samt at man tager sig tid til at lave andet end arbejde.

”Så lidt spekulativt kan man jo sige, at det kan skade arbejdsmiljøet, hvis man ikke spiser frokost sammen,” siger Michael Pedersen.

Krisen kan forværre trenden

Krisen og de mange fyringer kan være med til at få endnu flere til at droppe frokostpausen.

”Hvis man er usikker på, om man beholder sit job, kan en måde at markere sig på arbejdspladsen jo være, at man sørger for at se meget produktiv ud, for eksempel ved at arbejde mens de andre spiser frokost,” forklarer Michael Pedersen, som dog understreger, at tendensen ikke kommer på grund af krisen alene.

Ledelsens ansvar

”Det er en ledelsesopgave at sende medarbejderne til pause,” siger Michael Pedersen.

Men han sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om cheferne overhovedet er klar over, at deres ansatte ikke tager sig tid til at spise frokost:

”Mange chefer løber fra det ene møde til det andet, og de ser derfor ikke, hvad der sker på arbejdspladsen i hverdagen.”

 

Undersøgelsen

 

Hvos ofte springer du frokosten over, fordi du har travlt?

 

Hver dag: 3,9%
Et par gange om ugen: 9,9%
ÈN gang om ugen: 4,8%
Et par gange om måneden: 12%
Én gang om måneden: 4,7%
Sjældnere: 26,7%
Aldrig: 38,1%

Hvor ofte spiser du frokost over computeren, fordi du har travlt?

Hver dag: 5,2%
Et par gange om ugen: 11,1%
ÈN gang om ugen: 6,9%
Et par gange om måneden: 11,5%
Én gang om måneden: 5%
Sjældnere: 21,4%
Aldrig: 38,8%

Har arbejdstempoet ændret sig på dit job indenfor det seneste år?

Ja, der er mere travlt: 41,7%
Ja, der er blevet mindre travlt: 11,9%
Nej, det er det samme: 46,4%

Kilde: Wilke