Uden_navn
Medstifter af For Lige Vilkår, Pernille Baungaard, mærker coronakrisens påvirkning. Foto: Hanne Fuglbjerg

Corona sætter en stopper for frivilligt arbejde: 'Det er frustrerende'

11. jan 2021, 06:09
Færre danskere arbejder frivilligt under coronakrisen, viser nye tal. Det kan mærkes hos de foreninger, der ellers nyder stor gavn af den omkostningsløse arbejdskraft. En af dem er foreningen For Lige Vilkår, hvor man har måttet indstille rekrutteringen af frivillige.

Frivilligt arbejde findes mange steder og i mange afskygninger. Det findes på festivaler, i idrætsklubber og blandt landets mange velgørende foreninger for blot at nævne nogle af de steder, hvor man finder mennesker, der udfører et reelt stykke arbejde uden at kræve betaling for det.

Men siden coronakrisens indtog i Danmark er der blevet færre af dem. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Således er andelen af danskere, der ikke har udført frivillig arbejde inden for de seneste tre måneder, steget fra 64 procent i fjerde kvartal af 2019 til 71 procent i tredje kvartal i år.

En beskeden stigning, der dog kan mærkes tydeligt hos foreningen For Lige Vilkår, hvor man arbejder for familier med børn, der har særlige behov på grund af handicap eller kronisk sygdom.

De her ildsjæle er ofte afgørende for, at de vigtige sager kan blive til noget
Torben Dalby Larsen, formand for bestyrelsen i PFA Brug Livet Fonden

Her ser de en rød tråd gennem forløbet med coronavirus i Danmark og den faldende tilstrømning af frivillige, der hos For Lige Vilkår tilbyder hjælp som bisiddere i situationer, hvor familier skal til møde med myndigheder eller institutioner.

- Vi har haft sværere ved at rekruttere folk til vores bisidderkorps. Hvor vi ellers plejer at have mange tilmeldte, har vi i 2020 måttet aflyse vores kurser, siger medstifter af For Lige Vilkår, Pernille Baungaard.

Forventeligt, men problematisk

Samtidig har foreningen haft svært ved at gennemføre de kurser, hvor nye bisiddere uddannes. Simpelthen fordi det er svært at gennemføre, når man ikke kan samle ret mange mennesker grundet coronarestriktioner.

- Vi har haft sværere ved at få vores frivillige bisiddere ud til familierne under de hårde nedlukninger af landet, hvilket er helt forventeligt, men ikke desto mindre problematisk for vores medlemmer, siger Pernille Baungaard.

Hun er forstående over for de frivillige, der er tilbageholdene, mens landets tilstand er langt fra normalen, men hun ærgrer sig samtidig over, at foreningens arbejde ikke kan opretholdes under normal drift.

- Den usikkerhed, som er forbundet med at være ude blandt mennesker, man ikke normalt omgås, har været for stor. Mange prøver helt naturligt at undgå kontakt med folk uden for deres egen sociale boble - og så er frivilligt arbejde noget af det, man vælger fra. Det er frustrerende, når vores medlemmer ikke kan få den hjælp, de har behov for, men vi skal selvfølgelig også passe på vores frivillige bisiddere, siger hun.

Men der er også en anden forklaring, mener medstifteren.

- Frivilligt arbejde kræver en god portion overskud. I en tid, hvor der er vendt op og ned på folks tilværelse, der er det nok ikke overskud, man har mest af.

Afgørende ildsjæle

Samme oplevelse har Torben Dalby Larsen, der er formand for bestyrelsen i PFA Brug Livet Fonden. Her kårer man hvert år en række hjertesager, der fortjener ekstra hæder for indsatsen for at hjælpe andre mennesker.

Han ser med håb mod lyset for enden af tunnelen.

- Det er vanskelige tider, og det mærker man også blandt den frivillige arbejdskraft, det er der ingen tvivl om. Det er en kæmpe udfordring, og det bliver alvorligt, hvis der ikke er lige så mange, der vil tage del i det frivillige arbejde, når vi igen får åbnet samfundet helt, siger han.

Ifølge ham er der stor brug for de frivillige hænder, som fonden arbejder for at skabe flere af. Mange professionelle organisationer, som står bag de vigtige indsatser, kan nemlig ikke klare sig uden de frivillige hænder.

- De her ildsjæle er ofte afgørende for, at de vigtige sager kan blive til noget. Det er det, vi arbejder for at fremme, og derfor er det også det, vi hædrer med Årets Hjertesager, siger Torben Dalby Larsen.

For Lige Vilkår var netop en af de foreninger, der blev valgt som en af Årets Hjertesager. Med kåringen følger, udover anerkendelse, en økonomisk håndsrækning.

Udover For Lige Vilkår var det i år også foreningen Skyggebørn, organisationen Mentorbarn, den Selvejende Velgørende Institution Ønskeland og foreningen Forældre & Sorg, der fik prisen som Årets Hjertesager.

Og prisen giver mening for Pernille Baungaard, der oplever stor efterspørgsel efter den bisidderopgave, som hendes korps af frivillige står for.

- Der er en sårbarhed i at opbygge noget omkring frivillighed, fordi man ikke kan bestemme over den frivillige indsats. Vores frivillige bisidderkorps er en slags kronjuvel i vores arbejde, som vi er meget stolte over og til enhver tid vil udbygge, siger hun.