- Vores seneste undersøgelse - uden for corona - viser, at ældre er nogle af topscorerne inden for at lave frivilligt arbejde sammen med teenagerne, fortæller Mette Hjære, som er teamleder for analyse og formidling hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Foto: Colourbox/Free

Frivilligt arbejde booster din sundhed

18. jun 2020, 07:00
Bruger du tid som frivillig, så får du en række gavnlige effekter - både fysisk og mentalt.

Du kan få ved at give. Sådan hænger det faktisk sammen, når det kommer til frivilligt arbejde.

Voksne over 50 år, som er frivillige i mindst 100 timer om året - svarende til omkring 2 timer om ugen - har således en markant reduceret risiko for for tidlig død samt for at udvikle fysiske begrænsninger.

Samtidig oplever de en øget følelse af velvære.

Det viser et stort amerikansk studie, som er publiceret i American Journal of Preventive Medicine og bygger på data fra næsten 13.000 deltagere, som er blevet fulgt over fire år.

Postdoc ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet Ziggi Ivan Santini har i en række andre studier set på effekten af frivilligt arbejde. Og her går tre ting igen.

- Frivillighed kan give en følelse af mening og betydning. Det er afgørende for vores mentale sundhed at have følelsen af at bidrage, fortæller Ziggi Ivan Santini og fortsætter:

- Derudover kan man tilegne sig kompetencer, viden og ressourcer, som også er med til at skabe et positivt selvbillede. Det sidste er sociale relationer. Det er fuldstændig afgørende for mennesker at føle et socialt tilhørsforhold.

Og der er mentale gevinster at hente på tværs af alle aldersgrupper. Netop nu arbejder Ziggi Ivan Santini på en undersøgelse, der viser, at det er særligt gavnligt for ensomme og socialt isolerede.

Har du selv fået blod på tanden, er det godt at starte lokalt.

- Der er lokale frivilligcentre i omkring 65 kommuner, hvor man matcher folk med lokale aktiviteter, fortæller Mette Hjære, som er teamleder for analyse og formidling hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde, som er en selvejende institution under Social- og Indenrigsministeriet.

- Under coronatiden har vi også set, at det er væltet ind med nye facebookgrupper. Vi har registreret over 250 nye grupper, hvor man kan melde sig til at hjælpe andre, tilføjer hun.

Her er der dog ofte tale om en mere akut form for hjælp. Vil du have kontakt til det mere organiserede foreningsliv, forslår hun siden frivilligjob.dk.

Vil du gøre noget aktivt for din mentale sundhed, er det vigtigste, at du prioriterer aktiviteter, der føles meningsfulde for dig.

- Det er ikke nødvendigvis et frivilligt arbejde, det kan også være, man skal begynde på et strikkehold eller i en gåklub. Så længe man holder sig aktiv mentalt, socialt og måske endda spirituelt, siger Ziggi Ivan Santini.

/ritzau fokus/