Frisører skal straffes for lovlige stoffer

26. mar 2011
Manglende lovgivning om frisørers arbejde med hormonforstyrrende, kræft og allergifremkaldende stoffer ender sandsynligvis med en historisk retssag. Forbundet slæber nu frisørmestrene i retten for at lade deres medarbejdere arbejde med kemi.

Den manglende lovgivning om frisørers arbejde med hormonforstyrrende, kræft- og allergifremkaldende stoffer ender sandsynligvis med en historisk retssag.

Dansk Frisør- og Kosmetiker forbund har sendt seks-syv arbejdsskadesager til vurdering hos forbundets advokat.

"Vi har bedt ham vurdere sagerne, fordi vi ønsker at at starte en serie principielle sager mod arbejdsgivere for medansvarlighed i deres ansattes arbejdsskader," siger forbundsformand Poul Mongaard.

Det usædvanlige i sagen er, at de arbejdsskadede medarbejdere ikke har arbejdet med ulovlige stoffer. De produkter frisørerne arbejder med, falder nemlig ind under EU's kosmetikdirektiv.

Ikke beregnet til at arbejde med

Direktivet er under stærk kritik for at være kontrolleret af den magtfulde kosmetikindustri.

For det andet vurderes det ikke, hvilke virkning stofferne kan have, når de blandes, som de gør i frisørernes arbejde.

For det tredje er det er forbruger-direktiv, hvor grænseværdierne sættes efter almindeligt hverdagsbrug og ikke vurderes som arbejdsredskaber.

"Shampoo vurderes altså efter, at det skal kunne bruges max en gang om dagen og ikke efter, at frisørerne står med hænderne i det otte gange eller meget mere hver arbejdsdag," siger Poul Mongaard.

Meldt som skadeligt i 1929

Det er kendt fra forsøg at en række af stofferne i blandt andet hårfarve både er voldsomt allergifremkaldende og kan linkes til blære-, bryst og æggestokcancer. De første indberetning om frisørallergi efter arbejde med det meget udbredte stof ppd er fra 1929. Men stoffet er stadig meget udbredt til hårfarvning.

Derfor mener Poul Mongaard, at frisørmestrene kan holdes ansvarlige, når de sætter deres ansatte til at arbejde med produkter, der indeholder de meget skadelige stoffer.

Det er frisørmestrene helt uenige i.

"Hvis man bryder regler og paragraffer er det fair nok at blive holdt ansvarlig i en sag. Men hvis frisørerne arbejder med godkendte produkter og bruger de værnemidler, der er anbefalet, så må jeg sige, at det virker fuldstændig grotesk at starte sager om," siger formand for Danske Frisørmestre Connie Mikkelsen.

Hun vil i øvrigt ikke kommentere sagen.

"Jeg vil vente med at udtale mig, til jeg ser sagerne," siger Connie Mikkelsen.

faktaboks