Tæt på verden: Fredstropper skal nu angribe rebeller

31. mar 2013, 13:45
Sikkerhedsrådet har givet de fredsbevarende styrker i DR Congo lov til at angribe for at neutralisere rebeller.

FN’s Sikkerhedsråd har for første gang i enighed besluttet, at det vil indsætte en styrke, der ikke er direkte fredsbevarende. Tværtom. Den skal kunne angribe og “neutralisere” rebelgrupper i Den Demokratiske Republik Congo.

FN har givet et ultimatum indtil onsdag, der kræver, at DR Congo gør noget drastisk og synligt imod to af dets egne bataljoner i den nordlige del af lande, ellers falder FNs hammer. Soldater i området er beskyldt for mindst 126 dokumenterede voldtægter og plyndringer.

Helt enestående

Det er tale om en interventionsstyrke på 2.500 mand, der skal forsøge at rydde op, hvor DR Congo ikke selv magter det. Tropperne skal arbejde under ledelse af de 17.700 fredsbevarende MONUSCO-styrker allerede på plads. Mandskabet vil formentlig komme fra Sydafrika, Tanzania og Malawi.

Omfanget er tre infanteribataljoner, plus en med artilleri og en elitestyrke til recognosering. De får hovedkvarter i den efterhånden berygtede Goma. Denne by blev invaderet af M23-rebellerne i november, og de hærgede fælt og truede med at erobre hele landet. Siden brød de op.

En udløber af dette blev overgivelsen af en af afrikas mest eftersøgte mænd, Bosco Ntaganda, den blodtørstige Terminator Tango, der nu er sikkert i Haag til afhøring om forbrydelser begået gennem årene. Indtil for nylig var han general i DR Congos hær.

FN har ikke i 20 år forsøgt sig med aggressiv intervention i konflikter; udelukkende med forskellige former for fredsbevarende arbejde. Sidste gang var i Somalia i 1993, hvor FN-styrken led tab af amerikanske mennekeliv.

Voldtægterne

Ugerningen indledtes den 20. november, hvor M-23 rebeller invaderede den nordlige by Goma. Hæren flygtede fra byen og slog sig ned i nærliggende Minova, hvor de plyndrede og voldtog som vilde. Deres hærgen varede 10 dage.

DR Congos myndigheder har intet foretaget sig overfor de dele af landets hær, der er ansvarlige for forbrydelserne. To soldater er arresteret men ingen officerer.

Det er en kendt sag, at landet ikke har vældig styr på sin hær, der i øvrigt er afhængig af våben og forsyninger fra FN i sine håbløse forsøg på at få bugt med flere guerillaer og gangstergrupper.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.