Tæt på verden: Fredsaftale med Taliban er død, igen igen

29. dec 2011
Denne gang var det Afghanistans præsident Karzai, der trak i nødbremsen. I september var det drabet på chefforhandleren.

Efter mere end et års forhandlinger mellem USA og Afghanistans Taliban er udsigteren til en fredsaftale dårligere end nogensinde. Et næsten-aftale kollapsede for få dage siden på grund af præsident Hamid Karzai.

Det er stadig planen for USA og NATO at have deres tropper ude af Afghanistan i slutningen af 2014, men hvordan det så skal ske på fredelig vis er uvist.

Sidste måned

Forhandlinger med fjenden i Afghanistan har stået på længe og i november blev der indgået en måske-aftale, der omfattede en symbolsk overførsel af fem talibanere fra det amerikanske Guantanamo fængsel i Cuba. De skulle til Qatar, skriver Washington Post.

Mere signifikant var det forhandlernes tanke, at Taliban offentligt skulle frasige sig international terror som våben.

Alt stoppede imidlertid, da Afghanistans præsident ikke ville anerkende vilkårene. Avisens unavngivne amerikanske og europæiske kilder fortæller, at nu ”står alt stille, og folk trækker vejret dybt”, men at kontakter vil blive genoptaget i 2012.

Amerikanerne har ellers troet ganske meget på, at forhandlingerne var på et positivt spor.

Exit

Alle deltagere i krigen i Afghanistan er efter 10 års vold og destruktion godt møre. Behovet for at designe en rimelig exit-strategi er udtalt, men i denne omgang lykkedes det ikke at få processen i gang.

På begge sider anses det for mest sandsynligt, at Afghanistan-krigen vil slutte for de vestlige deltageres vegne uden nogen form for løsning. Konflikten vil fortsætte efter tilbagetrækningen.

[pagebreak]Forhandlinger og for eksempel regionale våbenhviler kan hjælpe til at fremme de vestlige troppers tilbagetrækning, som sådan set allerede er så småt i gang.

Let er forhandlinger ikke og der er modstand. I september måned blev den afghanske fredsforhandler, Burhanuddin Rabbani dræbt af en selvmordsbombe. Hans støtter mod nord i landet afviser nye forhandlinger.

Fremtiden

Hamid Karzai og USA forhandler allerede om en fortsat begrænset amerikansk tilstedeværelse i Afghanistan på mellem 10 og 30.000 soldater. Det amerikanske militær vil helst lande på 68.000.

Barack Obama har allerede beordret de 33.000 ekstra folk, han sendte til landet sidste år. Til september er antallet således igen nede på 68.000 og her vil militæret helst blive.

Amerikanske kilder siger til Washington Post, at udsoning og forhandlinger er den vigtigste del af exit-strategien. Oprindelig var aftalen mellem parterne frigivelsen af fem fanger, men amerikansk lovgivning forhindrer det. Kompromisset blev altså husarrest i Qatar, men her sprang Karzai i målet.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.