Dronning Margrethe indvier audienssalen på Frederiksborg Slot sammen med Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i 2016. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Kendt slot slår alarm: Det kan koste hundredevis af job

30. nov 2019
En omlægning af en busrute kan få store konsekvenser for Frederiksborg Slot.

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot frygter, at turistbusserne helt dropper at lægge vejen forbi slottet i Hillerød, hvis Hillerød Kommune ikke finder en god busparkering til de turistbusser, der i dag kører i rutefart til slottet, skriver Frederiksborg Amts Avis, lørdag.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Hundredevis af borgere døde under og kort efter ressource­forløb

Den nuværende busparkering bliver nemlig sløjfet, når der skal bygges nyt hotel på Markedspladsen i Hillerød, og nu vurderer en ny rapport, lavet af Realise Aps for museet på Frederiksborg Slot, at det kan få store samfundsøkonomiske konsekvenser, hvis slottet mister besøgende.

Det kan koste Hillerød 115 arbejdspladser - heraf 35 årsværk på museet, hvis antallet af museets besøgende halveres.

Desuden vil det koste 12 millioner kroner i kommunale skatteindtægter. Hvis slottets besøgstal derimod reduceres med 30 procent, forventer rapporten, at det vil koste Hillerød 67 årsværk og en reduktion på syv millioner kroner i kommunale skatteindtægter om året.

Museets direktør, Mette Skougaard, har også tidligere understreget museets betydning over for Hillerød Kommune.

- At Hillerød Kommune er så heldig at have en kulturperle som Frederiksborg Slot må jo nødvendigvis kræve, at der er plads til, at turistbusser og biler kan parkere.

Det er et af de relativt få områder, hvormed kommunen bidrager til museets drift. Hvis man undlader at opretholde denne service for museets gæster, vil man undergrave museets økonomi, idet en let adgang for gæsterne er afgørende for, at turoperatørerne vælger at komme, skrev Mette Skougaard i et brev til kommunen.