- Det er noget af det, der gør, at man nogle gange går hjem med ondt i maven og en følelse af, at man ikke er god nok som sygeplejerske, siger Frederikke Marie Sørensen. Foto: Privatfoto

Går ofte hjem med ondt i maven: Sygeplejerske har for travlt til at indberette fejl

17. jun 2019
Travlheden gør, at der sker flere fejl, og at der ikke er tid til at indberette dem, så sundhedsvæsenet kan lære af dem, oplever sygeplejerske Frederikke Marie Sørensen.

Når en ansat i sundhedsvæsenet opdager, at der er begået en fejl, skal vedkommende indberette det i et datasystem, så sundhedsvæsenet kan undgå, at det sker igen.

Læs også: Danmarks største jobcenter i højt beredskab: Alarmer i navneskilt og vagter på alle etager

Det gør hver fjerde sygeplejerske dog ikke, viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, skriver Politiken mandag.

En af dem, der ofte ikke får rapporteret de små fejl, der sker i løbet af en travl hverdag, er Frederikke Marie Sørensen, som er sygeplejerske på Rigshospitalet i København.

- Det er noget af det, der gør, at man nogle gange går hjem med ondt i maven og en følelse af, at man ikke er god nok som sygeplejerske, siger Frederikke Marie Sørensen, som tidligere har været syg med stress, til A4 Nu.

Hvad hvis det havde været livsnødvendigt?

Som ansat er man forpligtet til at indberette utilsigtede hændelser, som får eller kunne have fået konsekvenser for patienten. Og de alvorlige hændelser, som har konsekvenser, bliver selvfølgelig anmeldt, understreger sygeplejersken. Men det glipper ofte med at få anmeldt de mange småfejl, som sker i en travl arbejdsdag, fortæller Frederikke Marie Sørensen.

- Det kan for eksempel være, at en patient får sin medicin for sent, fordi der er for travlt. Jeg har endnu ikke oplevet, at det har været noget livsnødvendigt medicin, men derfor burde det stadig indberettes hver gang. For det er jo en besked om, at der er for travlt, og hvad nu hvis det en dag sker, hvor det er livsnødvendig medicin?

Går i glemmebogen

Når de små fejl ikke bliver indberettet, skyldes det først og fremmest to ting, oplever Frederikke Marie Sørensen.

Dels at det ikke er velset for sygeplejerskerne at overarbejde, med mindre det er en akut situation. Og i den ordinære arbejdstid er der ofte ikke tid til at lave indrapporteringen i databasen, fortæller hun.

- Det er jo vigtigere, at vi passer patienterne. Når man så når til slutningen af arbejdsdagen, og der endelig er tid til at lave den slags, er man ofte meget træt, og har måske i forvejen arbejdet over.

Den anden årsag er, at travlheden har skabt en kultur blandt Frederikke Marie Sørensen og hendes kolleger om, at man ikke indberetter de små utilsigtede hændelser, oplever hun.

- Der er ikke nok fokus på det, og der er heller ingen, der snakker om, at man ikke indberetter. Så går det i glemmebogen og problemet vokser. Der tror jeg, at man er nødt til at tage det i egen hånd og sammen sige, nej, det her skal vi altså gøre, for det er vigtigt, siger hun.