Fredericias gader bliver fantastisk rene

17. mar 2013, 13:07
Der skal oprettes 10.000 nyttejob, men hvor? Avisen.dk spørger Fredericia, hvor 5,5 procent af arbejdsstyrken er på støtten.

”Det bliver mere end svært,” fastslår Inger Nielsen (K), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Fredericia.

Kommunerne skal finde i omegnen af 10.000 såkaldte nyttejob, hvis beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) får landet sit udspil til en reform af kontanthjælpen.

Det anslår tænketanken Kraka med udgangspunkt i antallet af kontanthjælpsmodtagere i 2012.

En krabat af en mundfuld

Ud fra en gennemsnitsbetragtning er det godt 100 job per kommune. Men i praksis vil antallet af nyttejob afhænge af, hvor mange kontanthjælpsmodtagere en kommune har.

Og det er den tanke, der giver Inger Nielsen klamme hænder og sved på panden. 5,5 procent af arbejdsstyrken i Fredericia er på kontanthjælp. Det giver kommunen en sekstende plads på landsplan.

”Det bliver en voldsom mundfuld at skaffe nyttejob til så mange mennesker,” siger Inger Nielsen.

Jetjagere på kontanthjælp

"Selvfølgelig," skal Fredericia finde de nyttejob, som Mette Frederiksens reform kræver, hvis det kommer til det.

Men selv hvis hun kniber øjnene hårdt sammen og kun fokuserer på de skarpeste knive i øverste kontanthjælpsskuffe – den såkaldte matchgruppe 1, der er jobklar – så er det 400-500 personer i Fredericia, siger hun.

Og det er mange job.

”Det vil kræve, at alle – fagforeningerne, arbejdsgiverorganisationerne og kommunen – trækker i samme retning. Og det kan ikke løses over en nat.”

Løndumping-advarsel

Men Mette Frederiksen lige nu forhandler kontanthjælp med de borgerlige, grubler Inger Nielsen over, hvordan et nyttejob overhovedet kan se ud.

”Vi skal ikke afskedige folk den ene måned for at lave nyttejob den næste,” uddyber hun.

Men hvis de 10.000 nyttejob på landsplan skal være andet end at opsamle cigaretskodder og hente kærnemælk for Fru Jensen, så skal der i den grad laves aftaler med fagbevægelsen.

Den vil sikkert som amen i kirken skrige "løndumping", hvis en person på kontanthjælp kommer i nærheden af at lave overenskomstreguleret arbejde, mens han passer sit nyttejob, mener hun.

Et fantastisk rent land

”Danmark risikerer at blive et fantastisk rent land, hvis vi ikke får forhandlet nogle aftaler med arbejdsmarkedets parter om, hvad nyttejob må være og så tvinges til at oprette 10.000 af slagsen,” siger Inger Nielsen og fortsætter:

”Så er der stort set kun renholdelse af fortorve og grønne områder samt lidt hjælp rundt omkring tilbage."