Tæt på verden: Fransk minister for gode venner med diktator

28. feb 2011
Frankrigs udenrigsminister tilbød Tunesiens Ben Ali franske politistyrker til at slå oprøret ned, mens hun var på juleferie.

Da demonstrationerne for demokrati indledtes i januar var Frankrigs udenrigsminister Michele Alliot-Marie på julevisit i Tunesien, fløjet dertil i en lokal erhvervsmands private jet. Franske medier har afsløret, at hun har tætte forbindelser til Ben Alis styre.

Det er rapporteret af Reuters, at hun tilbød regimet at låne specialtrænet fransk sikkerhedspoliti til at slå demonstrationerne ned. Hun føler dog ikke, at ”hun har gjort noget galt”, men frygter at Frankrigs udenrigspolitik overfor Tunesien er blevet kompromitteret. Derfor forlader hun regeringen.

Frankrig har som tidligere kolonimagt særdeles tætte forbindelser til fransktalende Tunesien, og der bor omkring halvanden million tunesere i landet. Af hensyn til sine egne borgere og ro i gaderne afviste præsident Nicolas Sarkozy personligt, at diktatoren kunne flygte til Frankring. Ben Ali valgte i stedet at slå sig ned i Saudi Arabien.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her