Frank missede møde og endte på krisehjem

17. apr 2013, 14:20
En sygemelding fik kommunen til at lukke for Frank Mortensens kontanthjælp. Han bor nu på krisecenter og har levet uden penge i et halvt år.

I et halvt år har Frank Mortensen nu gået uden nogen form for forsørgelse. Kommunen lukkede for kontanthjælpen, da han meldte sig syg til et møde med jobcentret.

"Jeg havde det som om, jeg fik en dødsdom uden rettergang," siger Frank Mortensen.

Foreningen Sind advarer i dag om, at mennesker med psykiske problemer rammes urimeligt hårdt, når kommunen sanktionerer deres kontanthjælp.

Både fordi de har mindre overskud til at klage i de mange tilfælde, hvor kommunen selv bryder reglerne - men også fordi psykisk syge har svært ved at leve op til de formelle krav om at dukke op til møder og aktivering.

Bange for jobcentret

For ni år siden blev Frank Mortensen kørt ned og fik efterfølgende konstateret en hjerneskade.

Siden har den udlærte elektriker været arbejdsløs. Et overfald resulterede senere i post-traumatisk stress, og Frank Mortensen går i dag til psykiater.

Nogle dage har Frank det psykisk dårligt. Kontakten med jobcentret gør typisk tilstanden værre. Han føler sig misforstået og truet af jobkonsulenterne, og møderne ender ofte i diskussion.

Efterhånden udvikler Frank en form for angst ved at skulle troppe op i jobcentret. Derfor melder han sig den 10. oktober sidste år syg forud for et møde.

"De beder ikke om en lægeerklæring eller noget. De stopper bare min kontanthjælp," fortæller han.

"Jeg har haft tanker om at blive kørt ned"

Frank Mortensen måtte flytte fra sin lejlighed, da kommunen lukkede for kontanthjælpen. Efter en tid på venners sofaer flyttede han på et krisehjem for mænd.

Han har levet af en smule opsparing og et overtræk, der nu har rundet 8.000 kroner.

"Jeg er ret desperat. Det går hårdt ud over min datter. Jeg prioriterer hendes mad højest, og så lever jeg af billig sidste salgsdato-mad. Jeg har haft tanker om bare at blive kørt ned. Men man giver jo ikke bare op, vel?"

Selv som hjemløs og uden penge turde Frank ikke møde op på jobcentret.

"Jeg var bange for, hvad de kunne finde på. Måske ville de tilkalde politiet, hvis vi kom op og diskutere igen. Det har de truet med før," siger han.

Endt med en tigger-kop på Strøget

Ifølge foreningen Sind er det afgørende for mennesker med psykiske problemer, at de har stærke pårørende, der kan hjælpe, hvis kommunen lukker for kontanthjælpen.

Det er også blevet Frank Mortensens redning. Hans eks-kone er advokatsekretær og har hjulpet ham med at klage over sagsbehandlingen.

På grund af lang ventetid er klagen dog stadig ikke blevet behandlet.

For et par uger siden fik Frank Mortensen kontakt med en støtteperson fra familierådgivningen, der tilbød ham at gå med på jobcentret.

"Jeg turde godt gå derned, når han var med. Så kunne han snakke for mig, og så vidste jeg, at det ikke ville ende helt galt," fortæller Frank.

Efter familierådgiverens snak med jobcentret fik Frank Mortensen kontanthjælpen tilbage. Fra den 30. april går der for første gang i et halvt år igen penge ind på hans konto.

"Jeg havde ikke klaret det alene. Uden min eks-kone og min kontaktperson havde jeg siddet nede på Strøget med en kop og tigget den dag i dag," fortæller Frank.