Frank J. tvinger firmaer til at tage elever

3. jun 2010
Københavns Kommune kræver, at private firmaer har praktikanter. Undervisningsminister kalder metoden for ulovlig

Københavns Kommune vil tvinge private virksomheder til at ansætte praktikanter. Hvis ikke de makker ret, er der intet arbejde at hente hos kommunen.

Det er kravet fra overborgmester Frank Jensen (S), som forventer at få forslaget vedtaget i næste uge.

"Det er faktisk en hjælp til virksomhederne selv, fordi det er med til sikre fremtidens arbejdspladser - hvis ikke vi uddanner faglært arbejdskraft nu, har vi den ikke til efter krisen. Vi har taget vores ansvar i kommunen. Det skal erhvervslivet også gøre nu," forklarer Frank Jensen.

400 nye praktikpladser

Kravet om at beskæftige praktikanter gælder alle virksomheder, der udfører opgaver for kommunen i længere end seks måneder, og hvor ordren enten er på mindst 10 millioner kroner eller virksomheden har lønudgifter på over fire millioner kroner.

Københavns Kommune forventer, at tiltaget vil skabe 300-400 nye praktikpladser fra efteråret 2010 og frem til 2011.

Og der skulle ingen problemer være med lovgivningen, siger Frank Jensen:

"Vi har kigget på forslaget med jurister i flere uger, og alle vurderer, at det er fuldt lovligt, både ifølge national og EU-ret."

Den tidligere undervisningsminister Bertel Haarder (V) har så sent som i december 2009 kaldt planer, som Frank Jensens, direkte i strid med loven.

Det samme svar gav nuværende minister Tina Nedergaard (V) i et åbent samråd 4. maj i år.

"Ministeriet har vurderet, at sådanne krav vil være i strid med kravene i konkurrencelovgivningen om, at udbudsbetingelser skal være objektive, saglige og ikke-diskriminerende," lyder begrundelsen i ministerens skriftlige svar.