Fradrag til hushjælp skaber mere sort arbejde

20. maj 2011
Ny fradragsordning for rengøring og håndværk er gift for danskernes skattemoral, siger eksperter.

Både erhvervsliv og fagforeninger står i kø med rosende ord til regeringens nye fradrag for hushjælp og håndværksarbejde.

Også Socialdemokraterne og SF er så glade, at de har valgt at at kopiere store dele af ordningen.

Et af de vigtigste mål med fradraget er at aflive det stødt stigende antal sorte arbejdstimer i rengørings- og håndværkbranchen.

Men tidsbegrænsede fradragsordninger er en sukkerknald, som hurtigt smelter og bliver bitter. På sigt bliver forbrugerne nemlig forvænte, og der er risiko for, at de så ikke gider betale skat.

Det siger Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank:

"Fradrag som dette her vil ikke rykke meget på forbrugeradfærden. De få som dropper deres sorte rengøringshjælp, vil højst sandsynligt hyre personen tilbage igen, lige så snart fradraget fjernes igen."

Vandt til fradrag

Claus Larsen fra Rockwoolfondens forskningsenhed siger, at der er en risiko for at en ny fradragsordning ligefrem vil opdrage danskerne til at bruge sort arbejde.

Der vil komme en større efterspørgsel efter lovlydigt arbejde, men den vil være kunstig, siger forskeren.

Husejere og lejere vil hurtigt vænne sig til den klækkelige statsrabat, og det kan føre til endnu mere sort arbejde, når fradragsordningen udløber, end der var, før ordningen startede.

Forskeren drager på erfaringer fra Nyrup-regeringens 'hjemmeserviceordning' fra halvfemserne og starten af nullerne:

"Vi så med udfasningen af hjemmeserviceordningen, at der var en del som havde vænnet sig til de meget fordelagtige priser på grund af statens tilskud. Der er en risiko for, at den slags fradrag kan give folk hang til sort arbejde," siger Claus Larsen.

En tredjedel billigere

Selvom regeringen lægger op til, at hvidt arbejde bliver 33 procent billigere, så vil sort arbejde stadig være det billigste.

"I værste fald kommer dette fradrag til at koste statskassen helt op til 20 milliarder," siger Las Olsen.

Regeringens lovforslag drager på gode erfaringer fra Sverige, hvor en lignende fradragsordning har skåret ned på det sorte arbejde og givet flere penge i statskassen.

Jubel og håb om job

Herhjemme indførte Poul Nyrup hjemmeserviceordningen, hvor staten også lagde et solidt løntillæg oveni privatpersoners udgifter til rengøring. Det skabte arbejde til omkring 5.000 personer.

Dansk Erhverv vurderer nu, at det lignende lovforslag fra regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne vil skabe 20.000 stillinger i samtlige brancher.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen vurderer derfor også, at de lyse jobtal fra Dansk Erhverv og byggebranchen er højt sat.