Henrik Dam Kristensen har siddet i Folketinget i næsten 29 år og haft fem ministerposter. På fredag kan den tidligere landpost blive valgt til Folketingets formand. Foto: Bax Lindhardt, Ritzau-Scanpix.

Fra postbud til Folketingets formand: Henrik Dam afløser Pia K.

20. jun 2019
Til daglig bor Henrik Dam Kristensen (S) i et helt almindeligt hus på Jyllandsgade i Grindsted. Men bliver han fredag valgt til den fornemme post som Folketingets formand, får den usnobbede politiker også en embedsbolig på Christiansborg.

På fredag skal Folketinget vælge ny formand efter Pia Kjærsgaard (DF), der stopper efter fire år på den fornemme post.

S-formand og kongelig undersøger Mette Frederiksen bekræfter, at Henrik Dam Kristensen (S) kan blive formand for Folketinget, når der stemmes fredag.

- Jeg fik i går opbakning fra alle Folketingets partier, ser det ud til. Henrik Dam kan blive valgt som formand, det er jeg rigtig glad for, siger Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

LÆS OGSÅ: Medie: Her er Folketingets nye formand

Den 62-årige tidligere landpostbud kan dermed godt finde slips, jakkesæt og smoking frem, for topposten betyder, at han inviteres til alle officielle begivenheder i Kongehuset og byder velkommen til officielle gæster fra ind- og udland på Christiansborg.

Udover det repræsentative arbejde er det formandens opgave at sikre, at lovarbejdet i Folketinget foregår i overensstemmelse med grundloven samt sørge for, at Christiansborg er en god arbejdsplads for både politisk valgte og ansatte.

Mest populære minister hos Nyrup

Hos både partifæller og politiske modstandere er Henrik Dam Kristensen særdeles vellidt. Smedesønnen fra Vorbasse går for at være pragmatisk, ligetil og usnobbet.    

Ritt Bjerregaard var gruppeformand, da landpostbudet fra Vorbasse kom i Folketinget i december 1990. Det var Svend Aukens kanonvalg, hvor hver tredje dansker stemte på liste A, og Henrik Dam Kristensen gjorde sig hurtigt bemærket som en på alle måder flink og ordentlig fyr, husker hun.

- Han er meget regulær, og i flere år under Nyrup-regeringen i 1990erne var han faktisk den mest populære minister, siger Ritt Bjerregaard om Henrik Dam Kristensen, der blandt sine fem ministerposter blandt andet har været omkring beskæftigelsesministeriet, fødevareministeriet og socialministeriet. 

Ritt Bjerregaard er overbevist om, at han bliver en suveræn formand for Folketinget. 

- Henrik Dam er udpræget sådan en, der tager hensyn til alle. Han bliver alle partiers folketingsformand og ikke bare Socialdemokratiets folketingsformand. Han er på alle måder solid og omhyggelig, siger hun. 

Et omfavnende og roligt gemyt 

Også Venstres politiske ordfører Britt Bager betegner Henrik Dam Kristensen som 'en enorm vellidt fyr'. 

- Hos hans politiske modstandere er der også en kæmpe respekt om ham, fordi han er så omfavnende og et roligt gemyt.  Jeg oplever Henrik som meget pålidelig og kan selv rigtig godt lide ham, siger Britt Bager.

Selvom hun hellere havde set et andet politisk flertal på Christiansborg og dermed også en anden formand, betoner hun, at hun faktisk ikke kan få øje på andre, som hun hellere ville have, når det nu skal være. 

Hjemme i Horsens-kredsen er Socialdemokratiets lokale formand Helle Frost glad, hvis Henrik Dam Kristensen bliver ny folketingsformand. 

- Han bliver supergod som formand for Folketinget, fordi han bare tager hensyn til alle. Han er meget diplomatisk, og der skal være plads til at lytte til alle, noterer Helle Frost. 

Fra Jyllandsgade

Til daglig bor Henrik Dam Kristensen med sin hustru Bente på Jyllandsgade i Grindsted. Men selvom han har travlt med arbejde på Christiansborg og i perioder har været ekstra optaget som minister, gruppeformand og også præsident for Nordisk Råd har han ifølge den lokale partiformand altid prioriteret at bruge tid på vælgerne i Horsens.

- Han er meget flittig til at komme til møder i sin kreds, og folk i Horsens kender ham rigtig godt. Også fordi han er god til at snakke med alle, siger Helle Frost.

A4Nu har forsøgt at få en kommentar fra Henrik Dam Kristensen, men han ønsker ikke at udtale sig om formandsposten.  

Nyt præsidium 

På fredag skal Folketinget også vælge nyt præsidium, der udover formanden består af fire næstformænd, som kommer fra de fire største partier på Christiansborg, der ikke har formandsposten. 

Pia Kjærsgaard fortsætter i Folketingets præsidium udpeget af Dansk Folkeparti, og SF har udpeget Trine Torp.

Venstre genbesætter foreløbig posten med Kristian Pihl Lorentzen. Først når folketingsgruppen har konstitueret sig, vil man pege på en næstformand til præsidiet, noterer Britt Bager.

Hvis Socialdemokratiet mod forventning afstår formandsposten til De Radikale som led i en aftale om at danne en ny regering kan Marianne Jelved sætte sig på formandsposten, og dermed vil Henrik Dam Kristensen sandsynligvis få en tung ministerpost.