Tæt på verden: Fra lossepladsbarn til det Hvide Hus

31. maj 2011, 14:34
For blot fire år siden levede Sohka Chen på lossepladsen i Phnom Phen. I februar var hun gæst i det Hvide Hus. Hvad skete der?

Det er en af de utrolige historier, der giver håb.

Sohka Chen, en forældreløs pige på 16 fra Cambodja, har været en af verdens allerfattigste. Uden håb. Uden penge.

De utallige ar på hendes ben fortæller om det farlige liv, hun levede i fire år på den ildelugtende og røgfyldte kæmpemæssige losseplads i udkanten af hovedstaden Phnom Phen.

Sammen med sin søster og hundredevis af andre børn gik hun rundt og ledte i affaldet efter metal, plastik og andet, der kunne genbruges.

En farlig beskæftigelse, hvor man risikerer at træde på hvad som helst. Glasskår, kanyler, metalsplinter, søm gemmer sig i dyngerne. Selv en død baby blev en gang fundet af et af børnene på lossepladsen.

Forældrene døde

Da Sohkas forældre døde – moren i barselssengen og faren af sygdom – var hun kun seks. Sammen med sin søster rejste hun til Phnom Phen for at overleve. På lossepladsen kan børnene tjene omkring 10 dollars (50 kr.) om måneden.

I fire år levede Sohka i dette helvede. Hun arbejdede på lossepladsen og boede i et skur i nærheden, hvor lugten og røgen stadig hængte ved.

Skolen blev et svagt minde fra et liv med familien i provinsen. Nu handlede det kun om overlevelse.

Men en dag forandrede alt sig.

Går på god privatskole

En næsten to meter høj mand dukkede op på lossepladsen. Stoppede Sohka. Det var Bill Smith, en fotograf fra USA. Han havde hørt, at Sohka engang havde været glad for at gå i skole.

Bill Smith åbnede i 2007 sammen med sin kone Lauren en hjælpeorganisation A New Day Cambodia for børn, der arbejder på lossepladsen. En af børnene havde fortalt ham om Sohka.

Det blev vendepunktet.

I dag går Sohka på en af Phnom Phens bedste engelske privatskoler og er blevet særdeles dygtig til den klassiske Khmer dans. Hendes gule sokker dækker arene på hendes ben. Hun smiler konstant under mødet på børnehjemmet, hvor hun bor sammen med 98 andre børn i alderen 7-24 år.

Endnu en utrolig ting er sket for Sohka.

Udvalgt blandt millioner

Blandt alle verdens fattige piger, er hun blevet udtaget sammen med ni andre piger fra ni forskellige lande til at være med i et nyt globalt initiativ kaldet 10x10, der sætter fokus på pigers uddannelse.

10X10 er en banebrydende film, der sammen med en global kampagne viser, hvordan investeringer i unge pigers uddannelse skaber en bølgeeffekt, der forvandler familier, lokalsamfund og hele lande.

Det bragte hende for nylig til Washington DC, hvor hun mødtes med førstedamen Michelle Obama, samt Bill og Hillary Clinton.

”Jeg var så lykkelig, jeg havde aldrig drømt om at møde Michelle Obama,” fortæller Sohka. ”Det første jeg sagde til hende var 'jeg er en pige fra lossepladsen'”.

Sohkas drøm er at åbne en skole for fattige børn samt købe et hus til hendes søster.

”Jeg har en lys fremtid foran mig, siger hun. "Jeg ønsker at alle Cambodjas børn også skal have en lys fremtid.”

Se video fra Sohkas besøg ved en velgørenhedsarrangement i Washington DC (starter ved 5.08)

Læs mere om 10x10 projektet

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.