20060919-100807-4-1920x1276we
Danske soldater på patrulje i Helmand-provinsen i Afghanistan i 2006. Foto: Christian Brøndum/BM/Ritzau Scanpix

27. jan 2021, 16:26
Frygten for at miste førtidspensionen afholder PTSD-syge veteraner fra at komme ind på arbejdsmarkedet. Derfor skal førtidspensionen være en lisvlang rettighed for tidligere udsendte, mener regeringen, der vil fremlægge lovforslag i foråret.

PTSD-ramte veteraner på førtidspension skal kunne tage arbejde og være aktiv i den lokale håndboldklub, uden at frygte, at det vil koste dem retten til førtidspensionen.

Det er meningen med en ny wildcard-ordning, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterer. Formålet er at gøre det nemmere for syge veteraner at være en del af arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Forsvarsminister vil indføre wildcard til syge veteraner: Systemet modarbejder sig selv

- Der er desværre eksempler på veteraner, der er bekymrede for at miste deres førtidspension, hvis de er tilknyttet arbejdsmarkedet i for lang tid. Det er for mig at se helt grotesk, siger forsvarsminister Trine Bramsen til A4 Arbejdsliv.

- At de er tilknyttet arbejdsmarkedet gør, at veteranerne har noget at stå op til, har et bedre liv og er mindre syge. Det er også en kæmpe gevinst for samfundet, at de bidrager, tilføjer hun.

Vil fjerne økonomisk bekymring

PTSD - posttraumatisk belastningsreaktion - er en psykisk lidelse, der opstår som følge af voldsomme og traumatiserende oplevelser. Soldater, der er udsendt på internationale missioner, risikerer i særlig grad at udvikle PTSD, oplyser Veterancentret.

Bliver ordningen til virkelighed, vil det betyde, at veteraner med PTSD eller en PTSD-lignende diagnose, ikke kan blive frakendt retten til førtidspension, selvom de i nogle perioder godt kan passe et arbejde på normal vis.

- PTSD er en svær diagnose at sætte på formel. Nogle gange har man det godt, men andre gange falder man ned i sorte huller, hvor man ikke kan komme ud af sengen. Et wildcard giver veteranerne trygheden i, at man ikke pludselig taber sin førtidspension, siger Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ: Soldaternes nye formand: 'Vi har store problemer med fastholdelse'

Dermed vil regeringen undgå syge veteraner, der afholder sig fra at tage arbejde eller eksempelvis engagere sig i det lokale foreningsliv, af frygt for, at kommunen vil revurdere deres arbejdsevne.

Selve bekymringen for, om man mister sit økonomiske levegrundlag, kan være med til at gøre PTSD-ramtes tilstand værre, fortæller forsvarsministeren:

- Det er den bekymring, vi løfter af deres skuldre med denne lovændring, siger hun.

Beholder ret selvom arbejdsevne forbedres permanent

Wildcardet omfatter udover soldater og tjenestepersonel fra beredskabet også andre statsansatte, der har været udsendt. Det kunne eksempelvis være politifolk eller ansatte i Udenrigsministeriet, der har været udsendt til missionsområder.

Der var i 2020 registreret cirka 500 veteraner på førtidspension, oplyser forsvarsministeriet.

- Selvom det er meget få mennesker, som bliver frakendt deres førtidspension, så synes jeg, vi skylder at tage særlige hensyn, når det gælder veteraner og andre, der kommer hjem med PTSD efter at have været udsendt i statens tjeneste, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

LÆS OGSÅ: Stressramte veteraner øjner håb efter dom i landsret

Hvis man som udsendt for Danmark bliver tilkendt førtidspension som følge af PTSD eller en PTSD-lignende diagnose, vil man beholde rettigheden resten af livet - også selvom ens arbejdsevne forbedres permanent, foreslår ministrene.

Hvis man over en længere periode tjener nok penge til at forsørge sig selv, vil udbetalingen af førtidspensionen stadigvæk blive sat på pause.

Regeringen forventer at fremsætte lovforslaget i slutningen af marts 2021.