Der kan være udsigt til bedre tider for de danske landmænd, men det kræver, at svinepesten ikke rammer herhjemme. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Fortsat konkurser i landbruget: Frygter svinepest

12. jan 2020, 14:31
Antallet af konkurser i landbruget er faldet en smule fra 2018 til 2019, og der er udsigt til en lysere fremtid for landmænd herhjemme - hvis ikke svinepesten rammer Danmark.

Selvom det går forrygende for mange danske landmænd, afspejler det sig ikke i statistikken over konkurser. Antallet af konkurser faldt nemlig stort set ikke i løbet af 2019, hvor to landbrug i snit gik nedenom og hjem hver eneste uge, skriver Børsen

LÆS OGSÅ: Peter Madsen er blevet gift i fængslet

Samlet set måtte 116 landbrug dreje nøglen om i 2019, hvilket er et lille fald i forhold til rædselsåret i 2018 med lave priser og tørke, hvor 124 landbrug blev erklæret konkurs. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Udviklingen kommer dog ikke bag på den erhvervsøkonomiske chef hos Landbrugets Videnscenter Seges, Klaus Kaiser. Han forklarer, at det skyldes en vis træghed i systemet. Til gengæld forudser han et stort fald i antallet af konkurser i det kommende år - hvis Danmark ikke bliver ramt af den frygtede svinepest. 

- Det helt afgørende det kommende år bliver, om vi formår at fastholde de gode prisforhold. Specielt svinepriserne. Lykkes det, så vil vi se færre konkurser. Men det kræver, at den afrikanske svinepest ikke rammer og at de gode priser fastholdes, siger Klaus Kaiser til Børsen.

Forskellige faktorer indikerer ellers, at der kan være overhængende fare for, at svinepesten bryder ud herhjemme. Senest blev sygdommen konstateret hos polske landmænd, der bor få kilometer fra den tyske grænse. Og beregninger viser, at et udbrud herhjemme kan blive en særdeles omkostningsfuld affære for mange danske landbrug. Hos Fødevareministeriet anslår man, at det kan føre til et samlet tab i omegnen af 5 milliarder kroner.  

LÆS OGSÅ: Lokomotivfører fyret - Påkørte dement mand