Forsvaret ændrer kurs: Bedre test af soldater

26. mar 2010
Hærens Kampskole vil fremover foretage flere inspektioner af kampsoldaters evner i krig. Det skal ske for at sikre, at de rent faktisk er klar.

Forsvaret vil nu langt mere konsekvent teste soldater, der skal sendes i krig i Afghanistan.

Det sker for at sikre, at de soldater, der udsendes, rent faktisk også er krigsduelige. Testen vil desuden finde sted i god tid, så der kan rettes op på eventuelle fejl.

"Vi vil fremover sørge for, at inspektionerne ligger i så god tid som muligt, så de enheder, der udsendes til eksempelvis Afghanistan, får mulighed for at forbedre sig i god tid," siger oberstløjtnant Jens Peter Rasmussen, der er fungerende chef for Hærens Kampskole.

Lever op til standarden

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Han oplyser, at forsvaret i år blandt andet vil forsøge at inspicere alle enheder inden for kamptropperne, så det inden udsendelse kan stå klart, hvor gode kampsoldater er til eksempelvis at udføre angreb, betjene deres våben eller arbejde sammen.

"Vi har lagt en udførlig plan for inspektion af kamptropperne for at sikre, at evnerne i krigsførelse i kampenhederne lever op til standarden," siger Jens Peter Rasmussen.

I sidste uge kom det frem, at en eskadron på Bornholm dumpede en inspektion kun tre måneder inden udsendelsen. Soldaterne måtte derfor arbejde meget hårdt for at nå op på niveau inden udsendelsen. Forsvaret har trods dette garanteret, at soldaterne var parat, da de blev udsendt.

Manglende ressourcer

Inspektionerne blev indtil 2007 gennemført regelmæssigt, men fra 2007 til 2009 blev omfanget reduceret på grund af for manglende ressourcer.

"Vi har nu igen ressourcer til at udføre inspektionerne regelmæssigt," siger oberstløjtnant Jens Peter Rasmussen.

Det tiltag hilses velkomment af soldaterne. Jan Lings, der er tillidsmand og bestyrelsesmedlem i soldaternes fagforening, HKKF, kalder det en god kvalitetssikring.

"Det er helt nødvendigt, at soldater er toptrænet, når de sendes til Afghanistan, hvor vilkårene er hårde. Stikprøverne er med til at sikre, at soldaterne er så gode, som de kan blive," siger Jan Lings.