20200903105051187_1000
Regeringen opgiver salg af TV2 efter modstandTV2 skal ifølge EU-Domstolens generaladvokat betale ulovlighedsrenter til staten. Afgørelsen er ikke bindende. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Krav til TV 2: Betal 1,75 mia. til staten

3. sep 2020, 11:41
Danmark havde ikke anmeldt statsstøtte til EU-Kommissionen, så TV2 skal betale renter, siger generaladvokat.

TV2 skal betale "ulovlighedsrenter" til staten, efter at kanalen modtog statsstøtte for 20 år siden. Sådan lyder et forslag til en afgørelse fra en af EU-Domstolens generaladvokater i en sag rejst af Viasat ved Østre Landsret.

Der er ikke tale om en bindende afgørelse. Men forslaget fra generaladvokaten følges i langt hovedparten af tilfældene.

Viasat har rejst krav om, at staten skal indkræve 1,75 milliarder kroner i "ulovlighedsrenter" fra TV2.

Det fremgår af generaladvokatens forslag til dom, der blev udsendt torsdag formiddag.

De såkaldte "ulovlighedsrenter" omhandler en statsstøtte, som TV2 modtog i perioden 1995 til 2002. Statsstøtten har fået konkurrenten Viasat til at anlægge flere sager ved de danske domstole.

Argumentet fra Viasat har været, at det er uretfærdig konkurrence, når TV2 fik ulovlig støtte, mens de to kanaler var i kamp om de samme reklamepenge og de samme seere.

Støtten til TV2 blev senere erklæret forenelig med EU's regler for statsstøtte. Men Danmark havde ikke anmeldt statsstøtten, før den blev givet. Dermed var den formelt ulovlig i støtteperioden.

Hos TV2 vil man afvente, om dommerne ved EU-Domstolen når frem til samme resultat. Den afgørelse ventes på et senere tidspunkt.

- Nu må vi afvente, om EU-Domstolen er enig med generaladvokaten. Herefter går sagen tilbage til Østre Landsret, der afgør, om TV2 skal betale ulovlighedsrente til staten, siger TV2's direktør, Anne Engdal Stig Christensen, i en skriftlig kommentar.

Det er EU-Kommissionen, som benytter ordet "ulovlighedsrenter" om renter i den periode, da støtten endnu ikke var godkendt. Det er perioden fra støtten blev givet, til den blev endeligt godkendt af EU-Kommissionen i 2011.

Det er en såkaldt præjudiciel sag, hvor en domstol i et medlemsland beder EU-Domstolen om at fortolke EU's love. Det er Østre Landsret, som har bedt EU-Domstolen om at fortolke spørgsmålet om renter.

/ritzau/