Forslag: Gratis omsorgsdag til dig

17. maj 2010
Orker du ikke at tage på job, så tag en gratis omsorgsdag, foreslår fagforeningsboss. Han er klar til opgør med begrebet sygefravær

”Jeg mangler motivation og energi, så jeg kommer ikke på job i dag.”

Sådan et ærligt alternativ til en sygemelding kunne i fremtiden tikke ind på chefens mobiltelefon - hvis det altså står til social- og sundhedsassistenternes fagforeningsboss, Dennis Kristensen, FOA.

Han er positivt stemt overfor et forslag fra Ledernes Hovedorganisation og Dansk Industri, der ønsker et opgør med begrebet sygefravær.

De henviser til, at medarbejdere i nogle tilfælde sygemelder sig uden at være syge. De kan eksempelvis være umotiverede eller kede af det.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Noget nager eller trykker"

Dennis Kristensen erkender, at nogle melder sig syge - uden at være det.

"Som det er i dag, er der meget rigide definitioner på, hvornår man er syg. Og enhver ved, at, at vi nogle gange bliver hjemme uden, at vi er syge," siger han.

"Men man bliver hjemme, fordi man ikke har det godt med sig selv - fordi, der er noget, der nager eller trykker – fordi man ved, at man ikke kan bidrage med noget," forklarer FOA-formanden, der har over 200.000 medlemmer i kartoteket.

Fordomsfri diskussion

Dennis Kristensen er enig med arbejdsgiverne i, at sygemeldingerne kan udelukke en dialog om om, hvor vidt fraværet kan skyldes andet end sygdom - eksempelvis trivsel på jobbet.

Han siger, at han "hører god musik i arbejdsgivernes forslag" - og at han er parat til "en grundlæggende og fordomsfri diskussion af sygefraværsbegrebet".

"Det kunne være sådan, at det bliver legalt at tage en betalt fridag: Simpelthen at arbejdsgiverne - i erkendelse af at mennesker ikke er maskiner, - tillader, at man får en omsorgsdag, hvor man samler kræfter og motivation til næste dag,” foreslår Dennis Kristensen.