Forskere vil gøre dig usynlig

12. aug 2008
Usynlighed er ikke længere ren science fiction.

To af verdens mest anerkendte forskningsmagasiner offentliggør denne uge ny forskning, der får usynlige mennesker og maskiner til at rykke nærmere.

Harry Potter og diverse superhelte har brugt tricket længe. Og nu er muligheden for at blive usynlig også rykket nærmere os uden superkræfter.

En gruppe forskere fra University of Californaia, Berkeley, har formået at lave to materialer, der kan transportere lys forbi genstande – og dermed gøre dem usynlige. Gennembruddet er sket ved hjælp af nanoteknologi, og forskernes resultater offentliggøres denne uge i verdens to førende videnskabsmagasiner, Science og Nature.

Nanoteknologi gør forskere i stand til at arbejde med utroligt små materialer og bytte rundt på molekyler og atomer, så helt nye materialer opstår. På den måde har forskerne lavet det helt nye materiale, der altså kan sende lys rundt om et objekt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

'I tilfældet med usynlighedskapper eller -skjolde, så skal materialet bøje lysets bølger rundt om genstanden som en flod, der flyder rundt om en sten, siger forskernes leder, Xiang Zhang, i en pressemeddelelse.

Usynlige krigsmaskiner

Den usynlige forskning er støttet af USA's regering, der håber at kunne bruge teknologien i militæret.

Danske forskere kalder resultaterne spændende, men understreger også, at der er lang vej, før amerikanerne kan lave usynlige kampvogne, eller vi alle kan iføre os usynlighedskapper.

- Forskerne har bevist, at det ikke længere er umuligt at gøre ting usynlige, men der betyder ikke, at det kan lade sig gøre lige med det samme. Én ting er at lave et eksperiment på et mikroskopisk materiale, noget helt andet er at kunne få det til at fungere praktisk. Jeg tror, vi er meget langt fra at få usynlighedskapper og andre sjove ting, siger Kristoffer Almdal, der er seniorforsker i nanoteknologi på Danmarks Tekniske Universitet.

Forskerne peger da også på, at Harry Potter-fans næppe kan iklæde sig en usynlighedskappe lige med det samme. Ud over at være svært at producere, så er usynlighedsmaterialet samtidig et metal, der er så skrøbeligt, at de vil være svært at gå rundt i.

faktaboks