Forsker: Også Danmark kan sættes i brand

10. aug 2011
Endnu er Danmark forskelligt fra England. Men vi kan ende samme sted, siger ekspert. Vores medborgerkultur er under pres.

De er fattige, de er kriminelle, de er unge, de er børn, de er hvide og farvede – og de er desperate. Det, vi lige nu ser i Storbritannien, er globaliseringens hooligans, siger demokratiforsker Michael Böss fra Aarhus Universitet.

Han har studeret demokratiet i både Storbritannien og Danmark, og hans advarsel er klar: Den hærgen, som vi har set de seneste dage i Englands storbyer, vil også kunne forekomme i Danmark. Ikke i morgen, ikke i overmorgen - men hvis vi ikke passer på, kan vi også få en underklasse i Danmark, som intet har at tabe, siger han.

Død arbejderklasse

"Der er klare forskelle fra Storbritannien til Danmark. En af dem er uligheden, den er meget større i Storbritannien end her. En anden er, at England tidligere var et klassedelt samfund med en stor arbejderklasse. Men arbejderklassen brød sammen, og dem, der ikke klarede sig, er blevet en slags underklasse," siger han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Hvor arbejderklassen havde klare værdier og et fællesskab, har underklassen ingenting. De er simpelt hen faldet uden for samfundet. De er så at sige globaliseringens hooligans. De har intet job, og de føler intet ansvar over for samfundet, for de føler ikke, at samfundet har taget et ansvar for dem."

"Derfor ser vi også, at det ikke er en ensartet gruppe, der hærger. Det er alle mulige grupperinger, herunder kriminelle, som benytter lejligheden. De har ikke et egentligt politisk projekt, men de har det til fælles, at de står udenfor og er vrede over det."

Samtidig peger han på, at det danske nærdemokrati er langt bedre fungerende end det britiske, og derfor vil den enkelte herhjemme i højere grad blive set og hørt, og advarslerne hurtigere gå videre.

"Vi har stadig en medborgerkultur i Danmark. Men den er under pres, og efter at jeg er kommet hjem fra et ophold i udlandet, er jeg blevet overrasket over, hvor meget den bliver slidt på," tilføjer Michael Böss.

Den tabte generation

I Danmark er der stadig et stykke til britiske tilstande. Vi er stadig Grundtvigs land, hvor 'få har for meget og færre for lidt'. Men vi har god grund til at tænke os om, siger Michael Böss.

Der er en stor og voksende gruppe unge, der ikke får en uddannelse og derfor også får svært ved at få et job. Der er grupper, som får frataget alle andre ydelser end de laveste. Dermed kan man risikere, at der opstår en dansk underklasse, som heller ikke føler, at de har ret meget at tabe.

"Storbritannien er jo ikke det eneste sted, hvor det her forekommer. Vi har set det i lande som Grækenland, Spanien og Italien i varierende grader. Og herhjemme blev vi rystede, da kampene om Ungdomshuset pludselig endte med gadekampe, også med plyndringer og ildspåsættelser. Der er nogle ophobede frustrationer," siger Michael Böss.