Forsker: Nu gør unge som de voksne siger

6. aug 2012
Krisen har gjort det, de gamle ikke kunne. Den har fået de unge til at makke ret. Det mener samfundsforsker Johannes Andersen

Krisen har gjort det, de gamle ikke kunne. Den har fået de unge til at makke ret. Det mener samfundsforsker Johannes Andersen.

I 2009 kaldte han de unge for forkælede og barnagtige. Dengang fik 7.500 unge afslag på en studieplads, mens 4.000 studiepladser stod tomme i de mindre populære byer.

»De unge tænker på deres egne behov og mindre på samfundets interesser. De er vant til altid at vælge det bedste, både når det gælder restauranter, kulturtilbud og uddannelse,” lød det dengang i dagbladet Information.

Slut med at være den dovne generation

Men krisen har fået de unge til at rette ind. De er blevet disciplineret til at handle som ”de voksne” siger: De tager en uddannelse.

Johannes Andersen mener, at det rekordhøje antal studerende er et sammenfald af to tendenser.

Dels den samfundsøkonomiske, der betyder, at det er svært for unge at få penge ved andet end at studere på SU. Krisen har taget de ufaglærte job, og staten har skruet helt ned for kontanthjælp og dagpenge.

Samtidig er uddannelsesmantraet nu blevet gentaget så mange gange, at det sidder fast.

”Tanken har bredt sig, at man skal tage en uddannelse hurtigt,” siger Johannes Andersen.

Får ikke lov at flippe rundt i sari og hashpibe

De unge nu må se i øjnene, at tidligere generationers mulighed for at flippe rundt iført sari og hashpibe eller realisere sig selv i et kommunalt kulturprojekt er lukket for dem.

Men selvom de nu retter ind, så er de ikke for alvor kommet ned med nakken.

”Det individuelle i dem er så stærkt i den generation. De er sikre på, de har muligheden for at forme deres eget liv,” siger Johannes Andersen.

Rige ældre kan sove trygt om natten

Derfor kan de ældre også sove trygt om natten, selvom de sidder på to tredjedele af landets samlede formue, mens de unge er blevet fattigere de sidste fem år.

Men selvom de unge er frustrerede nu, så ændrer krisen ikke deres måde at tænke samfundet på.

"De unge ser krisen ud fra en strukturel betragtning. De tænker: Det er en overgang, så sker det sgu for mig også. De tror, de senere får de samme muligheder som de ældre. Derfor bliver der ikke noget oprør," siger Johannes Andersen.