20200722-121716-L-1920x1181we
Det kan betale sig at træffe et aktivt valg om tidspunktet og måden, det foregår på, i stedet for at lade pensionen være noget, der blot sker, når du runder 66 år, mener seniorlivsforsker Aske Juul Lassen. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Forsker med gode råd til nutidens pensionister: 'Slap nu lidt af'

29. okt 2020, 06:03
Bogaktuel seniorforsker Aske Juul Lassen giver dig her ti bud på, hvordan du kommer godt ind i pensionstilværelsen.

For de fleste danskere venter der en masse nye mulighder for enden af et langt arbejdsliv, men livet som pensionist byder også på en nyvunden frihed, som for mange kan være svær at administrere.

LÆS OGSÅ: Ny bog om 68’er-generationens pensionister: - Den langsomme mormor findes ikke længere 

Her får du seniorlivsforsker Aske Juul Lassens ti bud på, hvordan du bedst 'komponerer' dit livs tredje akt, som han har udviklet med afsæt i sin egen forskning og en lang række interview med ældre danskere.  

Råd nr. 1: Forbered dig

Mange husker at forberede de økonomiske sider af deres pension, men glemmer at deres hverdagsrytme, parforhold, interesser, familie og venner også ændrer sig med pensionen.

Forskningen peger på, at det kan betale sig at forberede de sider af tilværelsen også.

Råd nr. 2: Gør pensionen til dit valg

Nogle mennesker bliver tvunget til at gå på pension på grund af fyringer eller sygdom, men de fleste har muligheden for selv at vælge, hvornår de vil gå på pension.

Det kan betale sig at træffe et aktivt valg om tidspunktet og måden, det foregår på, i stedet for at lade pensionen være noget, der blot sker, når du runder 66 år.

Råd nr. 3: Skab en overgang

Afskedsreceptionen på jobbet markerer slutningen på dit arbejdsliv, men hvad markerer starten på dit nye liv som pensionist?

For mange kan det være en god ide at holde en fest, tage på en rejse, eller finde en anden måde at markere en af livets store overgange på.

Råd nr. 4: Se pensionen som en mulighed for noget nyt

Når du bliver pensioneret, vil dit hverdagsliv ændre sig. Boldene er i luften, og det giver dig mulighed for at lege lidt med tilværelsen, før den begynder at tage en ny fast form.

Du skal alligevel skabe dig nogle nye vaner, så forsøg at styre det, så du får nogle vaner, du er glad for.

Råd nr. 5: Skab en ny mening med livet

Når ungerne er flyttet, og arbejdet er ophørt, kan det være en udfordring at finde en ny mening med livet.

For de fleste mennesker er der ikke længere den samme nødvendighed, når de når pensionsalderen, og de skal selv til at skabe en ny mening, som ikke har rod i arbejdslivet. 

Råd nr. 6: Accepter forfaldet

Med det mener jeg ikke, at du bare skal lade dig falde sammen og lade stå til. Men du er dømt til at tabe kampen mod det forfald, der på et tidspunkt kommer.

Så prøv at lær at leve med det som en del af livet i stedet for at se det som en personlig fejltagelse.

Råd nr. 7: Lad dig ikke skræmme af dit skræmmebillede

Hvis du lukker øjnene og ser en pensionist for dig, vil det ofte være én med peddigrør og fløjlsbukser, men sådan er virkeligheden ikke længere.

Størstedelen af pensionisterne i dag er ikke nedslidte, ensomme eller overladt til tidsfordriv, så lad dig ikke skræmme af dit eget skræmmebillede af pensionisterne og vær med til at tegne et nyt. 

Råd nr. 8: Engager dig

De fleste kaster sig ud i en masse nye og gamle interesser, når de bliver pensionister, og det giver god mening.

Forskning peger på, at det er vigtigt for livskvaliteten som pensionist at være engageret i noget, fordi det holder dig i gang socialt, kognitivt og fysisk.

Råd nr. 9: Lær at mestre tiden

Igennem livet er vores tid styret af først forældre og siden arbejdsmarkedet, så når vi selv skal til at bestemme over tiden som pensionister, kan det være en udfordring for mange.

De fleste lærer at mestre tiden ved at skabe sig en ugerytme, men det kan også gøres på andre måder. 

Råd nr. 10: Lær at slappe af 

Det kan være svært at slappe af, når man er vant til at skulle udnytte tiden effektivt, og de fleste pensionister skal vænne sig til friheden.

Du behøver ikke at rette dig ind efter de mange forventninger om, hvor aktivt, engageret eller meningsfuldt livets tredje akt skal være.

Med det in mente er du selvfølgelig også fri til at tage alle disse bud med et gran salt, bøje dem som det passer dig, eller udvælge dem, der giver mening for dig, mens du smider resten væk.