Forsker: Disse børn ender som arbejdsløse

25. sep 2013, 13:09
Jo flere gange, et barn skifter familie, jo større er risikoen for et voksenliv med misbrug, arbejdsløshed og sociale problemer.

Man kan forudsige, hvilke børn, der har størst risiko for at ende som arbejdsløse, uden uddannelse, i misbrug eller kriminalitet - i hvert fald statistisk.

Bestemte kendetegn ved barndommen hænger nemlig tæt sammen med, hvordan børnene klarer sig som voksne, påviser en forsker ifølge Videnskab.dk.

Man har længe vidst, at anbragte børn har større risiko for at få problemer med psyke, arbejdsliv eller misbrug som voksne.

Men nu dokumenterer økonomiforsker Mads Bonde Ubbesen fra Aarhus Universitet for første gang, hvilke børn, der statistisk set har størst risiko for at blive anbragt flere gange, og derfor har ofte mangler det tætte bånd til voksne. Lige præcis det øger nemlig risikoen langt mere.

Det er børn af psykisk syge og misbrugere, som har de hårdeste odds, viser forskerens resultater. De bliver nemlig i gennemsnit anbragt flere gange end andre anbragte børn.

"Det er vigtigt at sørge for, at der er stabilitet i anbragte børns liv, for stabile relationer er en vigtig faktor for, om de udvikler sig på en sund og fornuftig måde," siger Mads Bonde Ubbesen.

Han er kommet frem til resultaterne ved at samkøre statistikker.

Grunden til, at børn med psykisk syge forældre bliver anbragt af flere omgange, er, at forældrenes problemer ofte svinger, og børnene derfor i perioder kommer hjem igen, men sjældent kan blive der.