Forsker: Børnecheck til polakker betaler sig

6. mar 2014, 13:31
Det er en god forretning at give danske børnepenge væk til østeuropæiske arbejdere, så længe de betaler til velfærden via skattefar, siger forsker.

Spøgelser.

Det er ifølge en forsker, hvad den blå blok ser, når den advarer mod østeuropæere, der hæver dansk børnecheck efter kort tid på det danske arbejdsmarked.

Forskeren kan nemlig ikke få øje på nogen fakta, der dokumenterer, at Marek på byggepladsen giver et stort hul i statskassen, hvis han hæver en børnecheck til sine børn hjemme i Polen, fordi han betaler skat.

"Hvad er provenuet (fortjenesten, red.) for staten i forhold til den østeuropæiske arbejdskraft? Grundlæggende er det en god forretning," siger Mads Peter Klindt, der har forsket i velfærdsstaten og arbejdsmarkedet.

Avisen.dk har i dag skrevet om nye tal, der viser, at der er flere danskere, der hæver 'barnbidrag' i Sverige, end der er polakker, der hæver børnecheck i Danmark.

LÆS OGSÅ: Tusindvis af danskere hæver svensk børnecheck

Tallene er en af årsagerne til, at forskeren, der er tilknyttet Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, vurderer, at problemet er "vildt overdrevet".

"Eksemplet viser, at der også er mange danskere, der nyder godt af svenske velfærdsydelser, fordi de arbejder i Sverige," siger Mads Peter Klindt.

Kun teoretisk trussel

Forskeren medgiver, at østeuropæisk arbejdskraft i teorien kan blive en byrde for Danmark, hvis de udnytter systemet, men det er ikke, hvad han ser i praksis.

"Principielt kan jeg godt se, at det kan give et pres på den danske velfærdsstat. Men en ting er, hvad jeg kan ræsonnere mig frem til. En anden ting er, hvad jeg ser, når jeg kigger på de faktiske tal," siger han.

LÆS OGSÅ: Hovsa: Løkke talte usandt om børnecheck

Mads Peter Klindt vurderer, at modstanderne af lige ret til børnecheck må have andre politiske motiver end at beskytte velfærden.

"Politikerne har før snakket meget om at øge arbejdsudbuddet, fordi arbejdsgiverne ikke må mangle arbejdskraft. Hvis det, at vi har generøse velfærdsydelser, kan lokke arbejdere hertil, så burde det jo være et gode. Derfor er det pudsigt, at nogle partier nu ser det som et onde," siger han.