Formue hos kæresten giver kaos i kommunen

18. feb 2014, 04:00
Kommuner er helt uenige om, hvorvidt et par kan få kontanthjælp, hvis de har 20.000 kroner på kontoen. Det kan koste kontanthjælpsmodtagere over 6.000 kroner om måneden, hvis de bor i den forkerte kommune. Alt for indviklet lovgivning, lyder kritik fra ekspert i socialret.

Har kæresten penge på kontoen eller hus med friværdi, skal man passe ekstra meget på, hvis man søger kontanthjælp i disse måneder.

I nogle kommuner må kærestepar ikke have mere end 20.000 kroner på bankbogen, før kassen smækker i, og den ene ikke kan få kontanthjælp.

I andre kommuner kan samlevende med formue få halv kontanthjælp i år, og så smækker kassen først i i 2015.

Der er nemlig kaos i kommunernes forvaltning af en overgangsordning om formue for samlevende. Ordningen er en del af den meget omdiskuterede gensidsige forsørgelsespligt for samlevende.

Det er halvanden måned siden, at loven trådte i kraft. Men flere kommuner hænger i øjeblikket i røret til Arbejdsmarkedsstyrelsen for at få svar på, om de bruger reglerne rigtigt.

Utilfreds med information om loven

Middelfart er en af de kommuner, der er i tvivl. På sin hjemmeside skriver kommunen, at der ikke er ret til kontanthjælp, hvis det samlevende par har formue på over 20.000 kroner.

Men teamleder i ydelsesservice Mette Schmidt Hansen er siden kommet i tvivl, og har endnu ikke lukket de tre-fire sager, som kommunen har om samlevende med formue.

”Vi er faktisk meget i tvivl, om vi skal vente med reglen om formue til næste år, og afventer svar fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Det står ikke i lovgivningen. Nu har jeg læst den lov for forfra og bagfra og fra siden, og det står der ikke,” siger hun.

Mette Schmidt Hansen er ikke tilfreds med den information, som kommunen har fået om de nye regler.

”Arbejdsmarkedsstyrelsen skulle have været mere konkret om, hvordan reglerne fungerer. Vi har haft folk i røret siden oktober, og vi har ikke kunnet svare dem,” siger hun.

Jysk kommunen tavs om regler

Mette Schmidt Hansen har været i kontakt med flere andre kommuner for at høre, hvad de gør, og de er også meget i tvivl.

Sådan er det også i Jylland, hvor Mariagerfjord Kommune ellers melder skråsikkert ud på sin hjemmeside, at reglerne om formue, når man er samlevende, har virkning fra 1. januar 2014.

"Det betyder, at hvis din samlever har formue på mere end 20.000 kroner, så mister du retten til ydelse, og I skal leve af din samlevers formue,” skriver kommunen.

Avisen.dk har også set flere mails, hvor Mariagerfjord skriver det samme direkte til kontanthjælpsmodtagere i kommunen.

Men kommunen vil p.t. ikke svare på, om de stadig mener det. Mariagerfjord og fem omkringliggende kommuner er sammen ved at undersøge, hvordan reglerne om formue egentlig er.

Borgere har 'ikke en kinamands chance'

Forvirringen kan koste kontanthjælpsmodtagere over 6.000 kroner i kontanthjælp.

Lektor i socialret ved Aalborg Universitet Nina Von Hielmcrone har set på loven om formue for samlevere for Avisen.dk.

Hun siger, at formuereglen gælder fra 2014, men at overgangsordningen og nogle særlige regneregler betyder, at  samlevende med formue har ret til halv kontanthjælp året ud.

Dermed kan borgere, der har fået deres sager afgjort i for eksempel Mariagerfjord have fået en forkert afgørelse.

Nina Von Hielmcrone mener, at loven om gensidig forsørgelse et endnu et eksempel på, at lovgivningen laves alt for kompliceret. For et er, at kommunerne ikke forstår den. Noget andet er borgerne.

”De mennesker, der er på kontanthjælp, har ikke en kinamands chance for at finde ud af, om de skal anke. Hvor mange ved, at de skal igennem bemærkningerne til overgangsreglerne i det fremsatte lovforslag for at finde reglerne om formue i 2014? Jeg fattede det heller ikke, før jeg fik beregningerne fra Arbejdsmarkedsstyrelsen,” siger Nina Von Hielmcrone.

Kommunernes eget ansvar

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der står for at kommunikere lovgivningen ud til kommunerne, har fået flere opkald fra kommuner, der er i tvivl om formuereglerne.

Kontorchef Cathrine Tjellesen oplyser, at kommunerne har pligt til selv at orientere sig i gældende lovgivning, men at styrelsen løbende vejleder kommunerne om love og regler - således også om formuereglerne i forbindelse med indfasningen af kontanthjælpsreformen i 2014.

Hun oplyser, at styrelsen blandt andet har udsendt et orienteringsbrev, lagt information på hjemmesiden og afholdt to opstartskonferencer om kontanthjælpsreformen. I et skriftligt svar giver kontorchefen ikke nogen forklaring på, hvorfor der alligevel er stor usikkerhed i mange kommuner.

"Kommunerne skal naturligvis administrere efter gældende lov, og borgere kan altid klage over den udbetalte kontanthjælp til Ankestyrelsen,” siger Cathrine Kjellesen.