Formandsvalg___gte
Jimmi Eiberg Jensen (tv.) og Jannik Frank Petersen (th.). Foto: Teknisk Landsforbund

Kampvalg i TL: Kandidaternes mærkesager og pæneste ord om hinanden

17. sep 2020, 11:30
Teknisk Landsforbund skal have ny frontfigur til oktober. A4 Arbejdsliv stiller fem skarpe til formandskandidaterne.

I slutningen af oktober skal Teknisk Landsforbund på sin kongres vælge en ny forbundsformand, når Lone Engberg Thomsen takker af.

Vi har talt med de to kandidater til posten som formand for godt 30.000 'kreative specialister' i TL

LÆS OGSÅ: Sidste omgang for TL-formand: Her er mine fortrydelser og stolteste øjeblikke 

Den 39-årige afdelingsformand i København Jimmi Eiberg Jensen og den 47-årige afdelingsformand på Fyn Jannik Frank Petersen skal dyste om at få størst opbakning.

Hvad bliver dine tre vigtigste politiske mærkesager som formand?

Jimmi Eiberg Jensen

- Nummer et er fokus på det gode arbejdsliv. Vi skal have et ordentligt psykisk arbejdsmiljø, og familie, fritid og arbejde skal hænge sammen.

- Vilkårene for vores atypiske ansatte, som TL har mange af. Cirka 50 procent af vores medlemmer er ikke overenskomstdækket og en stor del af dem er ramt af alt fra 0-timers-kontrakter, vikarjob, projektansættelser, arme-ben-firmaer og noget, der nærmest ikke kan kaldes ansættelser.

- Vi skal have et ordentligt sikkerhedsnet, når det kommer til arbejdsløshed, sygdom og nedslidning. Der går det simpelthen den forkerte vej. Dagpengesatsen er blevet for lav og hvis man bliver syg, er der stor chance for, man bliver fanget i jobcenter-møllen og bliver ved med at være syg.

Jannik Frank Petersen

- Efteruddannelse skal skrues sammen på en ny måde i samfundet. Vores udfordring er, at vores medlemmer ikke får nok efteruddannelse - hverken når de er i job eller ledige. Jeg kunne godt tænke mig, at man kunne opspare en ret til efteruddannelse, så man lettere kan skifte spor i arbejdslivet uden at man skal gå fra hus og hjem imens.

- Lediges rettigheder. Vi har et akut problem i forbindelse med coronakrisen, da mange af vores ledige medlemmer ikke har ret til seks ugers jobrettet uddannelse, fordi de har gået i gymnasiet i stedet for at tage en faglig uddannelse. Det låser dem – og det skal vi have gjort noget ved.

- Lønmodtagerrettigheder generelt. Vi har pensionsalderen, der ikke må stige mere, og hele dagpengesystemet, der bliver ved med at blive hugget skiver af.

Hvad er din plan for Teknisk Landsforbund som organisation?

Jimmi Eiberg Jensen

- Først og fremmest skal vi have lavet nogle strukturændringer, som vi allerede har lagt i støbeskeen fra Hovedbestyrelsen. Vi skal organiseres bedre og have bedre sparring mellem medarbejderne, så vi kan yde medlemmerne en bedre service.

- Og så skal vi have et meget større fokus på vores medlemmers fag. Vi er rigtig mange forskellige faggrupper, som arbejder meget bredt. For eksempel inden for byggebranchen, hvor eksempelvis en teknisk assistent kan være alt fra en, der sidder og tegner, til projektleder på store byggeprojekter.

Jannik Frank Petersen

- I første omgang skal vi, efter et kampvalg om formandsposten, have ro på organisationen og sat en retning, så alle er med. Det vil jeg gøre ved at være tydelig og tilgængelig for både medarbejdere og medlemmer, og så selv gå forrest.

- Lone har gjort et kæmpe stykke arbejde for at gøre TL mere synlig både i medierne, men især også på Christiansborg. Det er det grundlag, vi skal stå på, når vi taler vores medlemmers sag og kæmper for en ordentlig løn og ordentlige forhold.

Spørgsmål fra afgående formand Lone Engberg: Hvordan vil du knække medlemskurven?

Jimmi Eiberg Jensen

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der er et problem med medlemskurven. De strukturændringer, vi står over for, skal blandt andet være med til at løse det. Blandt andet ved at få udviklet vores faglige netværk og sikre, at organisering og fastholdelse af folk ikke kun ligger på 2-3 mennesker, men er en del af DNA’et hos alle medarbejdere og politisk valgte i TL. Det tror jeg på, vi sikrer ved en kulturændring fra den måde, vi har arbejdet på før, men også ved at vi har en bedre forståelse af, hvad det egentlig er for et arbejdsmarked, vores medlemmer oplever. Vi har ikke en god nok føling. Det skal vi have lavet om på.

Jannik Frank Petersen

- Vi skal blive endnu bedre til at byde nye medlemmer velkommen i vores fællesskab. Det kan vi gøre ved at blive mere synlige på uddannelsesinstitutionerne og få flere studerende ind i vores organisation. Vi skal synliggøre vores medlemmers fagidentitet. Vi skal finde en ny måde at understøtte de faglige netværk, så vi bedre kan udnytte deres viden og idérigdom. Så handler det om at være relevant og følge med i udviklingen i medlemmernes brancher. Og så skal vi hele tiden understrege fagbevægelsens samfundsmæssige betydning for lønmodtagerrettigheder.

Hvorfor er du den rette til at være formand for Teknisk Landsforbund?

Jimmi Eiberg Jensen

- Jeg laver ikke noget, med mindre jeg synes, det giver mening. Det skal ikke bare være sjovt for mig at gå på arbejde, jeg skal se, at det gør en forskel for andre. Jeg kan se, at vi kan hjælpe en hel masse mennesker - både dem, der er medlemmer i dag, men så sandelig også dem, der skal være medlemmer i fremtiden.

- Og så har mine mange år på arbejdsmarkedet givet mig et kendskab til hele systemet, fra at være tillidsrepræsentant til afdelingsleder, ligesom jeg i mange år har været medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem. Jeg har en ballast, der gør, at jeg ville kunne løfte opgaven, og jeg har gåpåmod og drive, der gør, at jeg ikke er bange for at træffe svære beslutninger. Men jeg sætter samtidig pris på samarbejde og at blive udfordret på det, jeg kommer med, så vi sammen kan skabe noget bedre.

Jannik Frank Petersen

- Med den erfaring og indsigt jeg har fra mine år i organisationen, og de relationer jeg har opbygget gennem mange år som politisk aktiv i TL, både blandt medlemmer, arbejdsgivere og fagbevægelsen, er jeg godt egnet. Jeg har været tekniker i 20 år og har arbejdet både i produktion, udvikling, har rejst og været kørende – mange facetter af branchen. Jeg har været ansat med og uden overenskomst.

- Jeg mener, jeg har en god forståelse af, hvad de forskellige medlemmer er udsat for, og kender mange af deres udfordringer. Det gør, at jeg kan repræsentere medlemmerne. Og det er i virkeligheden det, det handler om. Derfor tør jeg godt at stille mig i spidsen for TL og håber selvfølgelig på, at medlemmerne peger på mig.

Hvad er det pæneste, du kan sige om din modkandidat?

Jimmi Eiberg Jensen

- Jeg kan sige mange pæne ting om Jannik! Han er også en knokler. Han kaster sig over nogle projekter og så holder han ved. Det er yderst prisværdigt, at man kan mærke, at han vil de ting, han går i gang med.

Jannik Frank Petersen

- Jeg kan godt lide Jimmi. Hvis ikke jeg selv stillede op, ville jeg have stemt på ham. Han har gåpåmod. Han har også en vision og et mål med Teknisk Landsforbund og han vil det rigtig meget. Det er jeg glad for, for der er brug for, at vi skal forandre os, og vi har begge ambitioner for TL.

Blå bog

Jimmi Eiberg Jensen - formand for TL København
TR i Dansk Energi (senere Hofor) fra 2006. FTR fra 2013.
Bestyrelsmedlem i TL København fra 2007. Næstformand i 2016. Formand fra 2019.
Har siddet i TLs hovedbestyrelse siden 2016.
Uddannet Teknisk Assistent.
39 år. Bor i Roskilde.

Jannik Frank Petersen - formand for TL Fyn
Har været arbejdsmiljørepræsentant på Danish Aerospace Company i fem år.
Bestyrelsesmedlem i TL Fyn siden 2009. Formand siden 2014. 
Medlem af TL's hovedbestyrelse siden 2013.
Uddannet elektroniktekniker.
47 år. Bor i Odense.