20200923-201115-L-1920x1280we
Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen mener, at man nedprioriterer lærerne, hvis vaccineplanen bliver ændret. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Lærere frygter ny vaccinestrategi: 'Man spiller hasard med en gruppe medarbejdere'

15. mar 2021, 12:17
Lærerne nedprioriteres i vaccinekøen, hvis det fremadrettet udelukkende skal gå efter alder. Det mener Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforening.

Lærerne risikerer at miste deres plads i vaccine-køen, hvis en ny vaccineplan bliver vedtaget. Det er ikke rimeligt, mener formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

LÆS OGSÅ: Lærere har haft bedre tid til kerneopgaven under coronakrisen

- Man spiller hasard med en gruppe medarbejdere, der leverer et vigtigt stykke arbejde. Lærerne har været meget pragmatiske, imødekommende og omstillingsparate under hele krisen. De er taget på arbejde, selvom der er en øget risiko for smitte. En del af kabalen var, at de som varetager et samfundskritisk arbejde og som er nødt til at være meget tæt sammen med mange mennesker i løbet af arbejdsdagen, skulle have en vaccine tidligere end restgruppen. Det er ikke rimeligt at ændre på det nu. Vi får dagligt henvendelser fra medlemmer, der er bekymrede.

Der mangler gode og rimelige forklaringer på, hvorfor man har ændret i rækkefølgen
Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening

Ifølge den nuværende vaccineplan hører lærerne til i gruppe 11, hvor målgruppen er ’Personale som varetager samfundskritiske funktioner’. Gruppen ligger lige før den sidste store ’rest’-gruppe af danskere, altså dem der ikke er i nogen risikogruppe og som er under 64 år. Men nu vil Sundhedsstyrelsen vaccinere udelukkende efter alder, og det vil altså betyde, at gruppe 11 forsvinder.

- Der mangler gode og rimelige forklaringer på, hvorfor man har ændret i rækkefølgen. Der har hele tiden været to kriterier for, hvor man lå i planen. Det var ’alder’ og ’samfundskritiske funktioner’. Nu fjerner man så det ene kriterium uden grund. Den eneste årsag, jeg kan se, der kan være, er, at det er et område, hvor man øjner politisk konsensus.  

Nedprioritering er ikke fair

Gordon Ørskov Madsen frygter, at der i den kommende tid vil komme flere smittede lærere i takt med, at skolerne åbner for flere og flere elever.

- Efter påske vil størstedelen af lærere og elever formentlig være tilbage i skole, og så vil risikoen for smitte stige. Det sker jo blandt andet, fordi børn hverken kan eller skal holde afstand på samme måde som voksne. Vaccinen er en forudsætning for, at lærerne kan leve med den risiko. Det er jo en risiko, der ikke kun rammer dem, men også deres familier.  

Lærerne har med respekt påtaget sig en vigtig opgave i samfundet, som er i alles interesse. Så er det ikke fair, at man nedprioriterer dem og gør både lærere og elever til et epidemiforsøg i skolernes fysiklokale
Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening

- Lærerne har med respekt påtaget sig en vigtig opgave i samfundet, som er i alles interesse. Så er det ikke fair, at man nedprioriterer dem og gør både lærere og elever til et epidemiforsøg i skolernes fysiklokale.

Politikerne har endnu ikke besluttet, om de vil lave om i vaccineplanen. Indtil da vil Gordon Ørskov Madsen forsøge at påvirke dem.

- Jeg har taget kontakt til både undervisningsministeren (Pernille Rosenkrantz-Theil (S) red.) og flere partiledere og ordførere. Jeg føler, der bliver lyttet, men om det er nok til, at de skifter kurs, det ved jeg ikke.

LÆS OGSÅ: Lærer kritiserer kolleger: Ringe møde-disciplin og uinspirerende undervisning

Det er endnu ikke blevet besluttet endeligt, om vaccinestrategien skal ændres.