KRIFA
Gule fagforeninger bliver holdt ude af den traditionelle fagbevægelse, siger Krifa-formand Søren Fibiger Olesen. Foto: Krifa

Krifa-formand: - Vi bliver holdt ude af røde fagforeninger

11. sep 2020, 12:23
Landets alternative fagforeninger er klar til at tage mere ansvar på det danske arbejdsmarked, men bliver holdt ude af den traditionelle fagbevægelse, mener Krifa-formand Søren Fibiger Olesen.

Det er billigt, men til gengæld laver de ikke noget for pengene.

Sådan lyder Dansk Metal-formand Claus Jensens vurdering af det tilbud, som Krifa og andre alternative fagforeninger giver til deres medlemmer. 

- Vi sælger, at vores medlemmer hvert år får en del af den voksende samfundskage gennem de overenskomster, vi indgår med arbejdsgiverne. Så ved jeg ikke, hvad de gule vil sælge til deres medlemmer. Måske fortællingen om, at de ikke laver en skid, men at det til gengæld er billigt, lyder det fra Claus Jensen i et interview med A4 Arbejdsliv

LÆS OGSÅ: Metal-formand langer ud efter gule fagforeninger: - I laver ikke en skid

Den kritik er dog helt forfejlet, mener Krifa-formand Søren Fibiger Olsen. 

Han peger på, at Krifa og andre såkaldt gule fagforeninger meget gerne vil tage større ansvar for at tegne overenskomster på det danske arbejdsmarked - men det er umuligt, mener han. 

- Claus Jensen og hans kolleger i FH-fagbevægelsen gør alt, hvad der står i deres magt, for at holde os væk fra forhandlingsbordet. Både når det gælder overenskomstforhandlinger, men også når det kommer til trepartsforhandlinger med regeringen, siger Søren Fibiger Olsen. 

- Hvis der er en virksomhed, der tegner overenskomst med os, så kan de roligt forvente at blive blokeret af vrede fagforeningsfolk. Det oplever vi fra tid til anden. Så jeg synes, at Claus Jensens kritik klinger hult, tilføjer Krifa-formanden. 

- Det er jo ikke mindstelønnen, der er den store udfordring, og der er jo også styr på det fysiske arbejdsmiljø rigtig mange steder
Søren Fibiger Olesen, formand, Krifa

Forsker: De er ikke relevante

Krifa-formandens kritik af FH-fagbevægelsen rammer dog i visse tilfælde forbi målet, mener arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen. 

Ifølge ham består Krifas udfordring i, at størstedelen af landets arbejdsgivere ikke er interesseret i at tegne overenskomst med alternative arbejdsgiverorganisationer, som eksempelvis Kristelig Arbejdsgiverforening (KA). 

- Derved bliver det også svært for Krifa at spille sig på banen som relevant forhandlingspartner, når der skal forhandles overenskomster, siger Søren Kaj Andersen. 

LÆS OGSÅ: Forsker: Fagforeninger skal sælge varen meget mere end før  

- Det er givetvis rigtigt, at FH-fagbevægelsen gør ganske meget for at beskytte deres territorium. Men de alternative fagforeningers største problem er, at de i mange tilfælde simpelthen ikke er relevante, siger Søren Kaj Andersen. 

Et lignende billede gør sig gældende, når det kommer til trepartsforhandlinger mellem regering, arbejdsgivere og fagbevægelse, mener forskeren. 

- Der er jo ikke noget, der forhindrer en regering i at indkalde Krifa eller KA til trepartsforhandlinger, hvis de mente, at det kunne give aftalerne ekstra legitimitet. Men det har hverken røde eller blå regeringer valgt at gøre, siger Søren Kaj Andersen. 

- Fysisk arbejdsmiljø ikke et problem

Ifølge Krifa-formand Søren Fibiger Olesen arbejder hans og andre alternative fagforeninger hårdt for at forbedre danskernes arbejdsliv - også udenom det traditionelle overenskomstsystem. 

- Vi gør rigtig meget for at hjælpe lønmodtagere og vores medlemmer til, at de bedre kan trives og har god arbejdslyst, siger Søren Fibiger Olsen. 

- Det er jo ikke mindstelønnen, der er den store udfordring længere, og der er også styr på det fysiske arbejdsmiljø rigtig mange steder, tilføjer Krifa-formanden. 

Der er styr på mindstelønnen, siger du - det er der vel i det omfang, at der er en række overenskomster som regulerer mindstebetalingssatserne på det danske arbejdsmarked. Overenskomster som i de fleste tilfælde opretholdes af andre fagforeninger. Så det er vel andres fortjeneste, og ikke jeres, hvis der er styr på mindstebetalingen i Danmark? 

- Ja, men jeg har heller aldrig sagt, at det er os, der sørger for, at der er styr på tingene. Men det er der jo, hvis vi sammenligner os med andre lande. Men det er ikke kun overenskomster, der gør, at der er styr på tingene, siger Søren Fibiger Olesen. 

- Løndannelsen er jo ikke kun overenskomstreguleret, det er også udbud og efterspørgsel. Det er jo også med til at sikre, at tingene er i orden herhjemme, siger Krifa-formanden. 

Tilbyder online-kurser

Ifølge Søren Fibiger Olesen ligger den helt store udfordring på det danske arbejdsmarked i, at mange danskere rammes af stress og andre mentale problemer på grund af deres arbejde. 

- Hver dag er der mange tusinde danskere, der sygemeldes på grund af stress, og det mener jeg simpelthen ikke, at vi kan leve med på et moderne dansk arbejdsmarked, siger Søren Fibiger Olesen. 

- Derfor tilbyder vi også rådgivning og et online-værktøj, som kan hjælpe folk i stress-situationer. På den måde tager vi jo et ansvar for at sikre den gode arbejdslyst, tilføjer Krifa-formanden.

Søren Fibiger Olesen fremhæver ligeledes Krifas "intensive forskning" på stressområdet som et eksempel på forbundets arbejde. 

- En forskning vi øvrigt tilbyder generøst til hvem, der end måtte være interesseret, siger Søren Fibiger Olesen. 

Er det en dagsorden, hvor I er længere fremme end den traditionelle fagbevægelse? 

- Helt klart. Jeg ser ikke nogen, der investerer så meget i forskning og værktøjer på det her område, som vi gør i Krifa, siger Søren Fibiger Olesen.