20200825-111531-4-1920x1198we__1_
SAS varslede allerede i juni, at de, på grund af coronakrisen, der har lammet flytrafikken, ville afskedige 5.000 medarbejdere i de tre lande - herunder altså de 560 piloter. (Arkivfoto) Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Forhandlinger brudt sammen? SAS-piloters job hænger i en tynd tråd

18. sep 2020, 15:32
I næsten tre måneder har SAS og piloternes fagforeninger forsøgt at forhandle om, at så få piloter som muligt mister deres arbejde. Planen var at reducere antallet af fyringer fra 560 til 295 ved, at de ansatte gik ned i løn samt gik på deltid. Der er uenighed om, hvorvidt forhandlingerne stadig er i gang.

Opdateret klokken 15:10 med citater fra Henrik Thyregod, formand i DPF Dansk Pilotforening.

560 SAS-piloter fra Danmark, Sverige og Norge skal afskediges. Det sker, efter forhandlingerne mellem SAS og piloternes fagforeninger er brudt sammen. Det melder SAS i dag til A4 Arbejdsliv. Men DPF Dansk Pilotforening har ikke opgivet at reducere antallet af fyringer. 

LÆS OGSÅ: Carsten blev fyret fra lufthavnen: 'Man bliver først klog, når man har mistet'

SAS varslede allerede i juni, at de, på grund af coronakrisen, der har lammet flytrafikken, ville afskedige 5.000 medarbejdere i de tre lande - herunder altså de 560 piloter. Flyselskabet lagde dog dengang op til, at omkring halvdelen af stillingerne ville kunne reddes, hvis piloterne accepterede en lønnedgang, samt at arbejde på deltid.

Men forhandlingerne har altså ikke båret frugt. Det fortæller Jon Eckhoff, der er pressechef i SAS, til A4 Arbejdsliv.

- Der har været forhandlinger, hvor vi forsøgte at reducere antallet af afskedigelser. Desværre kunne vi ikke nå til enighed mellem os og fagforbundene. Vi har ikke flere detaljer om forhandlingerne.

LÆS OGSÅ: Søren mistede sit drømmejob i SAS: 'Man slipper ikke livet i luften'

Henrik Thyregod, formand for DPF Dansk Pilotforening, mener dog ikke, at forhandlingerne er afsluttet:

- Vi har formentlig samme mål som SAS; at bevare flest muligt i arbejde og at redde selskabet i denne svære situation. Der er flere veje til målet, og dette diskuterer vi direkte med SAS. I Danmark er der opsagt cirka 135 piloter i SAS. Dansk Pilotforening og vore norske og svenske søsterforeninger har på ingen måde opgivet at lave en kollektiv og solidarisk løsning, der tager hånd om 295 opsigelser i de tre lande. I øvrigt ønsker jeg ikke at kommentere processen yderligere for indeværende, fortæller han til A4 Arbejdsliv. 

I slutningen af juni fik 1.593 SAS-ansatte i Danmark at vide, at de have mistet deres arbejde. 

Serie: Kastrup i knæ

Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde har mistet deres job i takt med at hjælpepakkerne er rindet ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie:

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Søren mistede sit drømmejob i SAS: 'Man slipper ikke livet i luften'

Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi

Carsten blev fyret fra lufthavnen: 'Man bliver først klog, når man har mistet'