Forfatter sparkede pensionsdebat i gang: Ny aftale hjælper for få

LarsOlsen
Forfatteren Lars Olsen i årevis sat fokus på forholdene for nedslidte lønmodtagere. Han mener kun dagens aftale løser et lille hjørne af problemet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
2. maj 2019 17.54
Omkring 30-40 procent af malerne over 50 år er begrænset i deres arbejde på grund af smerter. De vil ikke kunne få seniorpension, men må fortsat gå på arbejde med smerter, siger Lars Olsen, der satte gang i debatten om nedslidning og pension.

Det var forfatteren Lars Olsen, som for alvor kickstartede debatten om nedslidning og pension i efteråret med bogen 'Det forsvundne folk'. I talrige avis-klummer, kronikker, bøger og foredrag landet over har han sat fokus på nedslidte lønmodtageres problemer.

Det ligner et fremskridt for de allermest nedslidte, men ikke den meget store gruppe af ufaglærte og faglærte arbejdere, som er begrænset i deres arbejde på grund af smerter
Lars Olsen, forfatter til 'Det forsvundne folk'

Problemer som, han mener, vil tage til i takt med forringelsen af efterlønsordningen og den stigende pensionsalder.

Kun for de mest nedslidte

Lars Olsen ser både gode og dårlige takter i den aftale om seniorpension, som regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti præsenterede i dag.

- Det ligner et fortjent fremskridt for de allermest nedslidte, men ikke den meget store gruppe af ufaglærte og faglærte arbejdere, som er begrænset i deres arbejde på grund af smerter, og hvor vi ved, at mange tager medicin for at klare arbejdsdagen, siger Lars Olsen.

Seniorpensionen kan du få, hvis din arbejdsevne er på under 15 timer. Først efter et valg vil partierne aftale, hvem der skal vurdere borgerens arbejdsevne.

- Sagens kerne er det store flertal af faglærte og ufaglærte med hårde job, som blev ladt i stikken, da den samme kreds af partier reelt afskaffede efterlønnen. For dem er der intet ændret i dag, siger Lars Olsen.

Uligheden består

Han henviser til flere undersøgelser af danskernes arbejdsliv og smerter på jobbet:

- Omkring 30-40 procent af malerne over 50 år er begrænset i deres arbejde på grund af smerter. De vil ikke kunne få seniorpension, men må fortsat gå på arbejde med smerter. Det er problemets kerne, siger Lars Olsen og langer ud efter reformerne af efterløn og pensionsalder:

- Min pointe er, at forskellene i vores arbejdsliv er meget store mellem faglærte og ufaglærte på den ene side og akademikere på den anden side. Den ulighed består indtil vi får en differentieret pensionsalder, som tager hensyn til de forskelle.