Foto: 3F

Forbundssekretær: Fortid, nutid og fremtid

6. sep 2019
Fagforeningen skal være nærværende og relevant i medlemmernes arbejdsliv – og samtidig slås på de bonede gulve

FAGLIGT AKTIVE OG TILLIDSVALGTE bliver ofte mødt med påstande om, at medlemmerne forsvinder i en lind strøm, og fagbevægelsen snart er fortid. Sådan ser hverdagen og virkeligheden bestemt ikke ud i 3F. Vi får hvert år et anseeligt antal nye medlemmer, og de seneste fire år er tilgangen steget med over 20 procent!

Den udvikling vil vi naturligvis gerne fastholde, og det forudsætter, at vi fortsat kan fastholde vores nuværende medlemmer og tiltrække nye: Kvinder og mænd, unge og erfarne, danskere og udlændinge, der arbejder i Danmark.

Det kan godt være, at højrefløjen dagdrømmer om, at fagbevægelsen snart er fortid. Men hus forbi: Det er deres samfundssyn, der er forstokket og for længst har overskredet sidste salgsdato
Henning Overgaard, forbundssekretær, 3F

Derfor har vi heller ikke en ”one-size-fits-all”-model for organisering i 3F, der kan rulles ud over hele landet, i alle brancher og på store og små virksomheder. Organisering skal passe til den arbejdsplads og de udfordringer og faglige traditioner, kollegerne er vokset op med og er en del af.

LÆS OGSÅ: 3F til arbejdsgiverne: Puds vinduerne arbejdsgivere og kig ud i samfundet!

Selvfølgelig oplyser vi om, at 3F gør sine medlemmer stærkere. At fællesskabet giver dig styrke, både når du har hårdt brug for det, og når du ikke engang opdager det, men blot nyder godt af fællesskabet.

MEN VI SÆLGER ALTSÅ IKKE et 3F-medlemskab som et spa-ophold! Har du for dårlige arbejdsvilkår, så kan du ikke ringe til fagforeningskontoret og bestille en take-away, leveret med cykelbud. Du skal smøge ærmerne op, gå aktivt ind i fællesskabet med kollegerne og deltage i den faglige kamp. Så skal du og I naturligvis have støtte af – og gøre det sammen med – fagforeningen. På den måde kan fællesskabet flytte bjerge.

For eksempel har rengøringspersonale på hospitalerne og rutebuschauffører landet over udpeget belastende arbejdsvilkår i deres dagligdag. Gennem kollegiale netværk, på tværs af arbejdsgivere og geografi, har de i samspil med fagforeningen haft gang i mange faglige aktiviteter, der har givet genlyd, og opnået forbedrede arbejdsvilkår.

Under sådan et forløb kommer den faglige aktivitet tæt på og er nærværende i hverdagen for kollegerne. Det styrker fællesskabet på arbejdspladserne. Det er vejen frem mod bedre arbejdsvilkår. Det giver nye medlemmer.

LÆS OGSÅ: LOs første formand ville undre og glæde sig!

For mig er fagforeningen ikke et forsikringskontor og en servicebutik. Selvfølgelig har medlemmerne krav på faglig støtte, når lokummet brænder, og vi skal nok servicere dem. Det er såmænd en overkommelig opgave at kradse feriepenge ind fra den ferielov, fagbevægelsen har bragt til verden – eller søge de erstatninger til arbejdsskaderamte, som kun udgør mere end en ugeløn, fordi fagforeningerne har presset politikerne til det.

MEN HVIS DER VIRKELIG skal skabes bedre forhold på arbejdspladsen, så er man selv en del af fagforeningen – så er det ind i kampen! Man er ikke ”kunde” i en kommerciel fagforretning med sur smiley, som hos de gule. At den enkelte også har et ansvar og skal bidrage er fagforening classic. Så selvfølgelig er fagbevægelsen fortid, for vi står på skuldrene af vores forgængere og vedstår med stolthed arv og gæld. Men vi er i allerhøjeste grad også både levende nutid og lovende fremtid.

Vi skal levere godt, traditionelt fagforeningsarbejde – i en moderniseret udgave. Vi skal i dialog med udenlandsk arbejdskraft, der i nogle tilfælde er i tvivl om vores hensigter. Og på omgangshøjde med de unge, som vel ikke har os automatisk på lystavlen, men bestemt har brug for fællesskabet.

Hvis der virkelig skal skabes bedre forhold på arbejdspladsen, så er man selv en del af fagforeningen – så er det ind i kampen! Man er ikke ”kunde” i en kommerciel fagforretning med sur smiley, som hos de gule
Henning Overgaard, forbundssekretær, 3F

Vi kan ikke med et snuptag vende 25 års medlemstilbagegang i dele af fagbevægelsen, der skyldes mange forskellige faktorer. Store årgange går på pension. Borgerlige politikere har angrebet og svækket fagbevægelsen og den danske model. Efteruddannelse fører medlemmer over i andre faglige organisationer osv.

Men vi kan være så nærværende, som muligt, midt i medlemmernes arbejdsliv og understøtte deres faglige indsats for bedre arbejdsvilkår. Samtidig med, at vi på de bonede gulve kæmper imod de borgerlige kræfters frontalangreb på lønmodtagerrettigheder og opnåede resultater.

FOR DESVÆRRE ER UTRYGHEDEN på arbejdspladserne fortsat tårnhøj, blandt andet på grund af for ringe arbejdsmiljø, social dumping og frygt for fyringer – på trods af gode økonomiske konjunkturer, rekordhøj beskæftigelse og stigende velstand. Men uligheden er vokset, det sociale sikkerhedsnet er alvorligt svækket, og 3F har fortsat 12.500 ledige kolleger, trods arbejdsgivernes messen om arbejdskraftmangel og meningsløse råb om billige nepalesere og hvad ved jeg.

LÆS OGSÅ: Formand i opråb: Vi vil være ilde stedt uden titusindvis af polakker, rumænere og ungarere

Så det kan godt være, at højrefløjen dagdrømmer om, at fagbevægelsen snart er fortid. Men hus forbi: Det er deres samfundssyn, der er forstokket og for længst har overskredet sidste salgsdato.

I 3F satser vi stærkt på også i de kommende år at tage godt imod mange, nye medlemmer. 3F-fællesskabet har brug for dem, og vores nye medlemmer bliver stærkere. For fællesskab virker. Og sammenhold fungerer. Også i morgen. Også i 2050.