Konstitueret forbundsformand til Mette F.: 'Vi er ikke i samme båd'

Tonny_Olsen_konstitueret_forbundsformand_Malerforbundet_1650px
Foto: Malerforbundet
7. jan. 2021 18.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

VI HAR FORSKELLIGE arbejds- og livsvilkår. Det er især vigtigt at tage højde for under coronakrisen, hvis vi skal undgå at skabe yderligere økonomisk- og social ulighed i vores samfund.

Under nedlukningen af Danmark sidder mange forældre derhjemme og klarer arbejdet foran computeren, mens de hjælper børnene med hjemmeundervisningen. Men ikke alle har mulighed for hjemmearbejde. Og tilbud om nødpasning gælder kun skolebørn i 0.-4. klasse.

LÆS OGSÅ: Pædagoger: Coronatest og vacciner kan være en del af løsningen

Så hvad gør de forældre, hvor mor og far fx arbejder som maler på en byggeplads eller autolakerer på et værksted? Skal børnene på 10-11 år passe sig selv hjemme?

Det er skævt, at folk, der ikke har mulighed for hjemmearbejde, selv må punge ud for at passe deres børn under nedlukningen. I værste fald må de sige farvel til jobbet
Tonny Olsen, konstitueret forbundsformand i Malerforbundet

Det er ikke alle familier, der er trygge ved den løsning. Og ikke alle har mulighed for at få venner eller familie til at agere babysittere. Det kan i grunden heller ikke være forsvarligt i disse tider.

Må selv betale

Alternativet er, at forældrene må bede om ferie og gøre brug af fridage – hvis der da er mere ferie og flere fridage at tage af. Det meste er allerede brugt. Efter forårets nedlukning viste en intern undersøgelse, at medlemmer af Malerforbundet måtte bruge ferie- eller fridage eller tage fri uden løn for at passe egne børn. Det samme vil gøre sig gældende nu.

LÆS OGSÅ: Opråb fra pædagoger: Hold jeres børn hjemme

Og det er skævt, at folk, der ikke har mulighed for hjemmearbejde, selv må punge ud for at passe deres børn under nedlukningen. I værste fald må de sige farvel til jobbet.

Vi er ikke i samme båd

Vi står i en ekstraordinær situation, der kræver ekstraordinære handlinger. Der bliver taget radikale politiske beslutninger for at mindske smitten. Det er helt forståeligt. Men det er samtidig vigtigt, at vi i farten er opmærksomme på de områder, hvor krisen rammer skævt.

"Vi er i samme båd," sagde Mette Frederiksen i sin nytårstale. Det er jeg nu ikke helt enig i. Vi er ikke i samme båd. Vi har stadig vidt forskellige vilkår i samfundet og i arbejdslivet. Vi ved allerede nu, at det i højere grad er de ufaglærte og lavtlønnede, der mister jobbet som følge af coronakrisen.

LÆS OGSÅ: Ekspert gør status på corona-arbejdsløsheden: Tre grupper står tilbage som taberne

Der er forskel på, om du kan sidde trygt derhjemme foran computeren på hjemmekontoret eller om du skal møde op på byggepladsen for at passe dit arbejde. Det er vigtigt at huske på vores forskellige vilkår, også under krisen, så vi ikke risikerer at øge den sociale- og økonomiske ulighed yderligere.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].