Mona Striib advarer mod, at det vil koste dyrt på længere sigt, hvis man sparer på velfærden nu. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

FOA-formand til minister: Du må hoste op med noget mere

29. maj 2020, 12:46
Forhandlingerne for næste års budget for regionerne og kommunerne er i gang. Nu blander FOAs formand Mona Striib sig med en klar opfordring til regeringen om, at der skal bruges flere milliarder af kroner på velfærden.

Forhandlingerne om næste års budgetter for kommunerne er lige nu i gang. På den ene side står finansminister Nicolai Wammen (S), på den anden side står Kommunernes Landsforening (KL), og midt imellem står en masse offentligt ansatte, der sukker efter flere penge.

LÆS OGSÅ: Hverken tak eller farvel: Coronakrisen snyder seniorer for en ordentlig afsked på jobbet

Det er blandt andet Mona Striib, der er talerør for den gruppe som formand for fagforeningen FOA:

- Coronakrisen har vist os, hvor skrøbelig og sårbare vi er, når vi er nede på bemanding. Vi bliver nødt til at sikre, at vi står stærkere, så vi er forberedte til eventuelt nye sundhedskriser, siger hun til A4 Arbejdsliv.

FOA har på baggrund af tal fra Danmarks Statistik regnet ud, at det vil koste 1,31 milliarder kroner mere i budgettet i 2021 blot at bevare den nuværende velfærd. Det skyldes den demografiske udvikling. Der vil således blive 2,6 procent flere ældre, mens der samtidig vil være 0,9 procent flere babyer og små børn.

- Det betyder, at kommunerne har behov for langt mere end de 1,31 milliarder kroner, hvis vi skal løfte velfærden tilbage til det niveau, der var inden finanskrisen i 2009. Ellers bliver vi ved med at halte bagud, og konsekvensen af det er, at der ikke bliver passet ordentligt på de ældre og på vores børn, ligesom det bliver et ikke attraktivt arbejdssted at være. Vi risikerer et sekunda arbejdsmarked, hvor vi ikke leverer den fornødne faglige kvalitet, spår forbundsformanden.

Lange forhandlinger

FOA mener også, at der skal ekstra to milliarder kroner til det regionale område. Men Nicolai Wammen har forud for forhandlingerne for regionernes budget d. 18 maj sagt, at én milliard er nok.

- Jamen jeg siger til Wammen, at det ikke er nok. Hvis den intention, de har om, at coronakrisen ikke kommer til at koste på velfærden, så kræver det, at han hoster op med noget mere. Ligesom de også gør det, når det gælder hjælpepakker til den private sektor. Og det er ikke en kritik af hjælpepakkerne, for det er vigtigt, for den offentlige sektor, at den private sektor også har et liv.

- Men hvis man sparer på den offentlige sektor: På psykiatrien, på ældreområdet, på daginstitutionerne, så får de ansatte så travlt, at man risikerer, at mange forlader arbejdsmarkedet før tid. Og så har man altså ikke mindsket udgifterne på længere sigt, tværtimod, advarer Mona Striib.

Overraske det dig, at det er en socialdemokratisk minister, der lægger så lavt ud i forhandlingerne?

- Nej, man positioner sig altid midt i en forhandlingssituation. Men i betragtning af, at der ikke er en aftale på plads endnu, så tyder det på, at det er nogle hårde forhandlinger. 

Onsdag aften sluttede forhandlingerne mellem regeringen og Danske Regionerne uden en aftale.

LÆS OGSÅ: DSU: Lad os benytte AUB'en til at få flere og mere rummelige lærlingepladser

KL og regeringen forhandlede torsdag aften, og mødes igen i dag fredag. Heller ikke her er der i skrivende stund en aftale på plads.

Det forventes, at der forhandles videre på begge områder henover weekenden.