Forbundsformænd: Det er nemt at overse sexchikane på almindelige arbejdspladser

tre_til_synspunkt_mange
Lone Frost (fmd. Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund), Malene Brendorp Meyer (fmd. Veterinærsygeplejerskernes Fagforening) og John Nielsen (fmd. Serviceforbundet)
22. okt. 2020 14.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I ØJEBLIKKET ER DER stor fokus på politikeres grænseoverskridende adfærd. Tidligere var det mediebranchen og andre meget synlige brancher.

Men sexchikane og krænkelser foregår på mange arbejdspladser, også der hvor helt almindelige mennesker arbejder. Det viser en undersøgelse, som A4 Arbejdsliv har bragt. Hver femte kvinde har oplevet seksuel chikane på jobbet. Det hører vi bare ikke rigtig noget om i medierne.

LÆS OGSÅ: Sexismen lever på arbejdspladsen: 'Man er et dyr på en dyrskueplads'

Grænseoverskridende adfærd foregår også ude på de arbejdspladser, som vi repræsenterer, frisører, kosmetikere og veterinærsygeplejersker m.m., hvor vores medlemmer ofte er ansat på mindre arbejdspladser.

Sager om sexchikane og krænkelser er svære at håndtere. Dels tør mange ikke anmelde, dels er bevisbyrden svær at løfte. Der skal en holdningsændring til generelt. Alle på en arbejdsplads skal behandles med respekt; både af kolleger, chefer og kunder.

LÆS OGSÅ: Maja har fået nok af sexistiske kolleger: 'Han synes, det var okay at råbe 'fisse' efter mig'

Hvis vi kan nå dertil, at lumre bemærkninger og hænder på bryster, lår og numse ikke er en acceptabel adfærd på jobbet, så bliver sexchikane ikke den enkeltes problem. Dette handler ikke kun om køn, men også om respekten for hinanden som mennesker og de forskellige individer, vi er.

Vi ser frem til, at debatten kommer til at omhandle de personer, som ikke er kendisser, har en høj stilling eller en politisk adgang til pressen og medierne. Det er helt almindelige lønmodtagere, som kun har mulighed for hjælp eller støtte i deres fagforening eller private netværk, når de udsættes for sexchikane.

LÆS OGSÅ: Freelancere og praktikanter bliver oftere krænket: De er lette ofre

Så derfor ønsker vi politisk opmærksomhed på problemet for de medarbejdere, som dagligt bare ønsker at passe deres arbejde i fred og ro.

Det ansvar påhviler både vores politikere, men også arbejdsgiverforeningerne, som er nødt til at tage ejerskab af problemet og af løsningen.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].