- Vi skal have strategi, der gør det klart for danskerne, hvad de får hos os, og hvad de får hos de gule fagforeninger – eller navnlig ikke får. De skal afsløres for det, de er: Forretninger uden varer på hylden, sagde 3F-formand, Per Christensen. Foto: Joachim Rode/Ritzau Scanpix

Forbunds-formand: Gule fagforeninger har ingen varer på hylderne

22. sep 2019
De gule fagforeninger skal afsløres som forretninger uden varer på hylderne, lød det fra forbundsformand Per Christensen på 3F's kongres i Aalborg.

Der er forskel på rød og gul. Ikke mindst, når det gælder fagforeninger. Og det skal gøres fuldstændigt klart for befolkningen. 

Det slog 3F’s formand Per Christensen fast, da han lørdag aflagde sin beretning på fagforbundets femte ordinære kongres og delegeretmøde i Aalborg. Det skriver Fagbladet 3F.

Her erklærede han kamp mod de gule fagforeninger og foreslog de mange deltagere og hovedbestyrelsen, at 3F igangsætter et arbejde, der reviderer strategien i forhold til “de gule”.

LÆS OGSÅ: 3F-formand om lufthavnsballade -  "Ikke nødvendigt at bruge trusler"

- Vi skal have strategi, der gør det klart for danskerne, hvad de får hos os, og hvad de får hos de gule fagforeninger – eller navnlig ikke får. De skal afsløres for det, de er: Forretninger uden varer på hylden, sagde Per Christensen.

Stadig meget at kæmpe for
Han mener, at befolkningen skal vide, at velfærdssamfundet og den danske model ikke er en selvfølge, men et gode, som fagbevægelsen og generationer af arbejdere har kæmpet sig til. Og at der er stadig meget at kæmpe for.

- Netop i år er det 100 år siden, at arbejdere fra dele af vores forbund tog kampen - og i sidste ende vandt den - for otte timers arbejde, otte timers frihed og otte timers hvile. Slut med den grove udnyttelse af arbejdere. Slut med slavearbejde. Det er kun 100 år siden. I dag står vi efter mange flere kampe og mange flere sejre stærkt. På skuldrene af vores forgængere har vi skabt et godt samfund, sagde Per Christensen.

- Hvis ikke vi var her, ville skidtet sgu falde fra hinanden, så vil det blive et ræs mod bunden, sagde han.

Vigtigt at fortælle om relevans
Men 3F skal ikke kun fortælle historie. Fagforbundet skal også fortælle, hvorfor det er relevant at være medlem.

- Jeg møder mange unge, som ikke forstår, hvorfor de skal melde sig ind i en fagforening. Det er vores opgave at fortælle dem hvorfor. Det er os, som skal fortælle om den danske model – om alt det gode, sagde Per Christensen.

- Men også hvad der ville ske, hvis vi ikke var her. Om de grimme historier. Om slavelignende tilstande. Underbetalt arbejde. Om dødsulykker, som kunne være undgået. Vi skal fortælle de gode historier om os selv. Fortælle, at vi gør en forskel, sagde han.

Er gået for stille med dørene
Og det kan 3F godt blive bedre til, lød det fra talerstolen.

- Jeg tror, at vi har fejlet på ét punkt. Jeg tror, at vi har gået alt, alt for stille med dørene i vores kommunikation i forhold til det, som vi står for, og det “de gule” ikke står for, sagde Per Christensen.

- Når de gule - såkaldte – fagforeninger får medlemmer, er det også, fordi vi ikke har været dygtige nok til at forklare om de sejre, som vi – I på arbejdspladserne og i afdelingerne – hiver hjem hver dag. Til at forklare, at det er os med overenskomsterne. Ikke “de gule”. At det er os, der har fået uddannelse, frit valg og pension på bordet. Ikke “de gule”. At det er os, der kæmper mod social dumping og afslører bagmændene. Ikke “de gule”, sagde han.