Forbund: Vi havde ikke vundet uden trusler

12. aug 2010, 10:30
HK lagde arm med Fitness World og vandt, men meningerne er delte om metoderne

HK fik kun overenskomst med fitness-giganten Fitness World, fordi forbundet truede med både strejke, boykot og demonstrationer.

Det siger sejrherren i striden, der blev afsluttet i går - HK Privats næstformand, Bjarne Nielsen. Han understreger dermed, at strejken som kampvåben absolut ikke er dødt.

Strejkerne kan endnu

Både arbejdsgivere og lønmodtagere har i over hundrede år benyttet sig af kampmidler som strejke og lockout. HK mener, at sagen mod Fitness World understreger, at den virker endnu.

“Uden truslen om konflikt var vi ikke kommet til et resultat. Jeg er sikker på, at vi ikke ville være nået til noget resultat, uden truslen om konflikt,” siger Bjarne Nielsen.

“Først prøvede vi uden held at forhandle med Fitness World, og så lagde vi pres på med truslen om strejke. Denne sejr beviser, at metoden stadig har gyldighed.”

Professor Jesper Due ved Københavns Universitet, er enig. Strejkevåbnet er i høj grad gyldigt, og vil også være det i fremtiden.

Business as usual

“Der er intet nyt i denne sag. Varsling af strejke er ‘business as usual’. Det er et middel, som er ligeså gammelt som det faglige system i Danmark,” siger Jesper Due.

“I hundreder af år har fagforbund haft tradition for at presse uorganiserede arbejdsgivere til at indgå aftale ved dialog eller ved strejkevarsel, og det tror jeg ikke, de vil stoppe med,” siger Jesper Due.

Hos Fitness World slår direktøren sig dog stadig i tøjret. Per Lyngbak Nielsen er tilfreds med aftalen, men ikke med metoderne:

Selvmål

“Fagbevægelsen laver nogle selvmål for fremtiden ved at benytte sig af trusler i deres kampagner,” siger Per Lyngbak Nielsen og mener, at truslen om strejke hører fortiden til.

“Tiderne er skiftet, og fagforeningerne overtræder demokratiets spilleregler, når de på denne måde tvinger en virksomhed til at indgå aftale. Det er skrupskørt,” siger han.

Idag er blot 30 ud af de over 2.000 ansatte i Fitness World medlem af HK Privat.

Vigtigt med opbakning

Internt i fagbevægelsen har der altid været delte meningen om brugen af kampmidlerne. HK har f.eks. ikke været kendt som dem, der gik først på barrikaderne og Dansk Metal er kendt som dem, der praktisk taget aldrig gør det.

Derfor mener Metal-formand, Thorkild E. Jensen, også, at man skal være påpasselig med at bruge strejkevåbenet. Men han erkender, at det er en vigtig grundsten på det danske arbejdsmarked.

“Det er vigtigt at bruge truslen om konflikt strategisk og påpasseligt. Man skal sikre sig både sine medlemmers og befolkningens opbakning før man overvejer konflikt,” siger han.

“Vi løser langt de fleste med forhandlinger og ikke konflikt. Det har sjælden været nødvendigt at tage de midler i brug,” siger Thorkild E. Jensen.