gregersen_og_mona
DM's formand Camilla Gregersen og FOAs formand Mona Striib på Værdig Reforms stormøde i januar. Her lovede FOA-formanden et "vulkan-udbrud af reaktioner", hvis ikke fleksjob- og førtidspensionsreformen blev ændret. Foto: Andreas Bro

Forbund kritiserer minister for dødvande: Husk dit løfte om ressourceforløb, Hummelgaard

4. sep 2020, 06:00
I januar varslede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) en aftale om de stærkt kritiserede ressourceforløb inden årets udgang. Men arbejdet har stået stille siden da, lyder det fra FOA, 3F og Dansk Magisterforening, der nu kræver handling.

Flere fagforbund efterlyser snarlig politisk handling, når det kommer til de udskældte ressourceforløb.

Det er over et halvt år siden, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lovede, at forligskredsen bag reformen ville begynde en planlagt revision af fleksjob og førtidspension.

Men i FOA, 3F og Dansk Magisterforening, der har været nogle af de mest højlydte kritikere af reformen, er man ikke imponeret over, hvordan arbejdet skrider frem.

LÆS OGSÅ: Beskæftigelsesminister efter kritik: Aftale om ressourceforløb kommer stadig på plads i 2020

- Så vidt jeg er orienteret, er der desværre sket lige præcis ingen ting. Det vigtigste, der er sket, er nok, at de planlagte møder er blevet aflyst, siger Tina Christensen, næstformand i 3F, og pointerer, at det går "alt, alt for langsomt":

- For hver dag, der går ekstra, har vi medlemmer, som oplever tab af livskvalitet. Det er spild af godt liv. Det er simpelthen ikke værdigt, at der stadig ikke er kommet en løsning. Vi skylder de syge og udsatte, at der findes en løsning, siger hun.

Næstformanden hæfter sig ved, at beskæftigelsesministeren har varslet en politisk aftale om resssourceforløbene i løbet af 2020. Det samme gør Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA:

- Der er ikke rigtig sket noget. Det er jo det, der er problemet. Der var en forventning om, at vi skulle ind til et stort kagebord, men kagebordet er blevet udskudt og udskudt og udskudt, mens vi står og venter, og det, vi får stillet i udsigt, er en tør tvebak. Der skal ske noget, og det skal ske snart, siger Maria Melchiorsen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fortæller til A4 Arbejdsliv, at han fortsat har tænkt sig at levere lovændringer inden nytår.

- Det er stadig min intention at vi kan lave en aftale inden årets udgang, siger ministeren.

Minister varslede lovændring inden 2021

De tre forbund er en del af alliancen Værdig Reform, der tæller 64 faglige og sociale organisationer, der alle kæmper for at ændre reformen af fleksjob og førtidspension fra 2013. Det var på et stormøde afholdt af alliancen tilbage i slutningen af januar, at Peter Hummelgaard sagde, at arbejdet ville gå i gang lige om lidt.

- Vi går i gang meget snart. Inden for et par uger starter vi forhandlinger om ændringer i førtidspension- og fleksjobreformen. Vi har fattet, der er noget galt, sagde Peter Hummelgaard dengang.

De forhadte ressourceforløb, der er blevet kritiseret for at være indholdsløse, uværdige og parkere syge mennesker i systemet på ubestemt tid, var det første på dagsordenen, lød det. På stormødet bekendtgjorde beskæftigelsesministeren, at han regnede med at have flertal for en aftale om ressourceforløb inden 2021.

LÆS OGSÅ: Minister lover opgør med forhadte ressourceforløb: 'Vi har fattet, at der er noget galt' 

Værdig Reform-alliancen kræver blandt andet, at der indføres et loft over længden på ressourceforløb, og at borgere får ret til at klage.

- Jeg forventer, at politikerne nu vil gøre noget for at hjælpe de svageste i vores samfund, som er i en frygtelig situation. Det moralske kompas tror jeg på, at Peter Hummelgaard har. Men han begynder at have travlt, siger Dansk Magisterforenings formand Camilla Gregersen.

Vulkanudbrud lurer i horisonten

Selv om forbundene understreger, at de stadig tror på, at Peter Hummelgaard kan og vil lande en aftale om ressourceforløb i løbet af de næste knap fire måneder, er det en hård dom, der venter ministeren, hvis han ikke leverer.

- Så mener jeg, at man har sat de syge og de svageste bagerst i køen og svigtet dem endnu engang, siger Camilla Gregersen.

LÆS OGSÅ: Flere dør kort efter de har fået førtidspension: "Syge udsættes for en uværdig behandling"

- Jeg vil blive skuffet på vegne af alle de borgere, der dagligt løber ind i systemet. Jeg håber selvfølgelig, at han gør det, han siger. Det tror jeg også på, at han gerne vil, siger Maria Melchiorsen og tilføjer:

- Men som vi også sagde til ham på mødet i januar, så er det noget, vi holder øje med. Vi vil holde ham op på, hvad han har lovet, og vi vil se reelle forbedringer. Hvis ikke han leverer på det her, så lurer vulkanudbruddet ude i horisonten.

Udtrykket "vulkanudbrud" er en henvisning til et løfte, FOAs formand Mona Striib afgav til beskæftigelsesministeren på Værdig Reforms stormøde i januar.

- Jeg lover et vulkanudbrud af reaktioner fra de mere end 60 organisationer, hvis I ikke leverer ændringer af den reform, sagde Mona Striib til Peter Hummelgaard.