Forbrugerrådet: Supermarkeders salmonellaindsats for dårlig

21. aug 2008
Forbrugerrådet revser nu fødevareindustrien for at være for passiv i kampen mod den landsdækkende salmonellaepidemi. Vrøvl, lyder svaret fra landets største supermarkedskæder.

Stram jer an og hjælp med at få stoppet den salmonella-epidemi, som gør jeres kunder syge!

Så kontant lyder beskeden nu fra Forbrugerrådet til nogle af landets største fødevarevirksomheder og supermarkeder.

Baggrunden er, at det – trods en intens jagt fra myndighedernes side – stadig ikke er lykkedes at finde kilden til den salmonella-epidemi, som efterhånden har ramt 7.000 danskere.

»Vi mangler lidt nogle ansvarlige detailkæder– for eksempel COOP og Dansk Supermarked. De burde gå forrest og sige: Det er os, der sælger fødevarerne. Eller nogle fødevareproducenter, der siger: Det er os, der forarbejder fødevarerne, og derfor har vi et ansvar. De burde ganske enkelt tage nogle flere salmonella-prøver af deres fødevarer, indtil det lykkes at finde smittekilden. Det kan godt være, at det koster dem lidt mere. Men det koster også samfundet penge med alle de syge mennesker,« lyder det fra Sofie Krogh Holm, fødevarepolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Råd mangler viden

Den kritik vil Dansk Supermarked dog ikke have siddende på sig.

»Forbrugerrådet mangler viden. Vi har arbejdet tæt sammen med Fødevarestyrelsen, lige siden salmonellaudbruddet blev kendt. Og alt, hvad vi finder, bliver sendt ind til kontrol,« siger Erik Eisenberg, informationschef i Dansk Supermarked.

Kritikken bider heller ikke på Karin Frøidt, der er kvalitetschef i COOP. Hun mener, at kontrollen bør rettes mod leverandørerne af fødevarerne – ikke mod supermarkederne.

»Salmonellakilden stammer enten fra produktionen af dyrene eller fra forarbejdningen. Den kommer jo ikke fra os,« siger hun.

COOP må ind i kampen

COOP vil da heller ikke følge Forbrugerrådets opfordring til, at supermarkederne skal tage flere salmonellaprøver af deres fødevarer.

»Vi foretager slet ikke salmonella-analyser. De analyser, der bliver foretaget på de varer, som vi køber, foregår hos vores leverandører. Så vi har ganske enkelt ikke prøver at sende ind til myndighederne,« siger hun.

Men har I så skærpet kravene til jeres leverandører som følge af salmonella-epidemien?

»Vi har ikke ændret vores krav, for vi har ikke fået ret meget ny viden på nuværende tidspunkt. Så vi ved ganske enkelt ikke, hvor vi skulle skærpe kravene. Og en generel skærpelse af kravene ville være at skyde med spredehagl. Men det har da fået os til at være lidt påpasselige med tage nye leverandører ind,« siger Karin Frøidt.

Hos Forbrugerrådet modtager Sofie Krogh Holm meldingerne med blandede følelse.

»Det er rigtig godt at høre, at Dansk Supermarked tager salmonellaprøver. Så må vi bare håbe, at COOP også kommer med ind i kampen,« siger hun.

faktaboks