20200920-224837-L-1920x1920we
SF vil sikre lejere adgang til forbedret håndværkerfradrag. Foto: Philip Davali / Scanpix

Vil sikre lejere adgang til populært skattefradrag: - Skal ikke være en lukket fest

24. nov 2020, 04:00
Regeringen vil tæt på tredoble håndværkerfradraget i forbindelse med finansloven. Ifølge SF er det afgørende, at landets lejere får langt bedre mulighed for at bruge fradraget end i dag.

Hvis regeringens planer om at fyre op under håndværkerfradraget skal blive en realitet, er det afgørende, at landets lejere også får del i det populære fradrag. 

Sådan lyder meldingen fra SF forud for forhandlinger om en forbedring af bolig-jobordningen, der i folkemunde kaldes håndværkerfradraget.

LÆS OGSÅ: På onsdag kommer A4 Overenskomst – vær med fra starten

- Det er uretfærdigt, at lejerne står alene med regningen og problemerne, mens husejerne kan få hjælp af staten til at optimere deres hjem, siger Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører for SF til A4 Arbejdsliv. 

Boligjobordningen giver borgere et fradrag for service- og håndværksydelser, som er udført i hjemmet.

Fradraget ligger i dag på samlet 19.200 kroner per person.

Det foreslår regeringen nu skal hæves til samlet 50.000 kroner per person som led i indsatsen for at holde gang i dansk økonomi under coronakrisen. 

'En lukket fest' 

Som reglerne er i dag, er det sværere for lejere at udnytte håndværkerfradraget, fordi det ofte er deres udlejers ansvar at sørge for forbedringer eller renovation af deres ejendom.

Renovationen betaler lejerne typisk for gennem huslejen - og sker der forbedringer af ejendommerne, kan huslejen i mange tilfælde stige yderligere.

Lejere kan dog få fradrag for renovation, eller vedligeholdelse af lejeboligen, som de har betalt direkte af egen lomme.

Lejerne skal ikke stå alene med regningen og problemerne, mens husejerne kan få hjælp af staten til at optimere deres hjem
Lisbeth Bech-Nielsen, finansordfører for SF

- I dag er håndværkerfradraget på mange måder en lukket fest, og det er simpelthen ikke i orden, siger Lisbeth Bech-Nielsen. 

SF kræver, at det øgede håndværkerfradrag indeholder en model, der giver tilskud eller fradrag for fælles projekter.

Tilskuddet kan gå til lejeren eller alternativt til husejeren mod at huslejen forhøjes mindre end ellers.

Ifølge SF skal lejere kunne bruge håndværkerfradraget, når det for eksempel gælder fælles og grønne projekter som nyt tag, tagisolation, nye vinduer og hulrumsisolering.

Det er projekter, som sjældent betales direkte af lejerne, men indgår i huslejen.

Skal hjælpe folk med lavere indkomster

Tilbage i 2015 indgik den daværende V-regering en aftale om såkaldt 'orange byfornyelse', hvor boligudlejere kunne søge om tilskud til energirenovering af lejeboliger. 

På det tidspunkt blev der over en treårig periode afsat 150 mio. kroner til renovering af lejeboliger.

Ifølge SF kan en genoplivning af ordningen om orange byfornyelse være en af vejene til, at lejere kan få del i et forbedret håndværkerfradrag. 

- Det afgørende er, at vi får energiforbedret en række lejeboliger, og at beboerne, som i gennemsnit har lavere indkomster end boligejere, også får glæde af udvidelsen af ordningen med håndværkerfradrag, siger Lisbeth Bech-Nielsen.